fbpx

Biztos helyre szállítják Banksy festményét Walesből

Elszállítják jelenlegi helyéről, a walesi Port Talbotból a világhírű művész, Banksy egyik alkotását, miután a falfestményt vandálok próbálták megrongálni. A dél-walesi városban három éve, 2018. december 19-én jelent meg a Season’s Greetings (Ünnepi üdvözlet) című alkotás Port Talbot Taibach negyedében egy acélmunkás garázsának falán.

A kép a környezetszennyezés közösségekre gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet.

A stencilekkel és festékszóróval készült „karácsonyi” jelenet egyik oldalán szánkója mellett egy gyerek látható, aki nyelvével próbálja elkapni a hópelyheket. A hóról azonban a sarkon túl, a fal másik oldalán kiderül, hogy valójában az acélgyártás mellékterméke, a fekete por, amely nagy mennyiségben hullott itt 2018 nyarán.

A képet John Brandler műkereskedő vásárolta meg, aki beleegyezett abba, hogy az alkotás három évig Port Talbotban maradjon, majd a kormány fizetett azért, hogy a belváros egyik üres üzletébe kerüljön, ahol a közönség is megtekintheti. A képet kedden egy ideiglenes raktárhelyiségbe szállították, majd egy kulturális intézmény kapja meg, ahol kiállítják, amíg döntenek jövőbeli sorsáról. A BBC értesülése szerint a Suffolki Egyetemre kerülhet.

„Mióta három évvel ezelőttig a Season’s Greetings felbukkant, fanatikusok állandóan megpróbálták tönkretenni ezt a fantasztikus műalkotást. Hogy megőrizhessük a jövő generációi számára, elköltöztetjük egy olyan helyre, ahol látható lesz, de nem lehet megrongálni” – mondta Brandler. Port Talbot önkormányzatának közlése szerint nem sikerült megtartaniuk a művet, és ha a kép maradt volna, évente 100 ezer fontot (42 millió forintot) kellett volna fizetniük Brandlernek.

Nyitókép: AFP/Geoff Caddick

A rovat további cikkei