fbpx

Bloomsday kortárs összművészeti fesztivál Szombathelyen

Könnyűzenei koncertekkel, irodalmi előadásokkal, képzőművészeti kiállításokkal és performanszokkal várják az érdeklődőket Szombathelyen június 16-án és 17-én a 20. Bloomsday összművészeti kortárs fesztiválon.

Az ünnepélyes megnyitót ezúttal is a főtéri James Joyce-szobornál tartják, amelyen részt vesz majd Ronan Gargan, Írország magyarországi nagykövete is, közölte a sajtótájékoztatón Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere. Abból az 56 helyszínből, ahol világszerte megünnepelik a Bloom-napot, azaz június 16-ot, a napot, amelyen James Joyce Ulysses című regénye játszódi. Idén az Ír Külügyminisztérium három helyszínt emelt ki: Párizs és Zürich mellett Szombathelyt.

Szombathely név szerint szerepel Joyce világhírű regényében, ugyanis az Ulysses főhőse, Leopold Bloom, vagyis Virág Lipót a történet szerint szombathelyi származású, a család pedig a Fő téren, a 40-es számú házban lakott. Erre emlékeztet az a köztéri szobor is, amely Joyce-t ábrázolja, amint kilép a ház falából.

A Bloomsday ünnepélyes megnyitója után adják át a Murális Műhely új falfestményét amelynek alkotói Molnár Zsolt Leopold Bloom-díjas alkotó)és Gareth Joyce ír művész. A Szombathely belvárosában látható festmény az Ulysses ötödik és hatodik fejezetének képzőművészeti adaptációja. A Murális Műhely célkitűzése, hogy a regény mind a 18 fejezetének adaptációja látható legyen Szombathelyen, eddig hat ilyen alkotás készült el.

Nem marad el idén sem a Bloomsday ikonikus mozzanatának számító pecsételés, amely a Fő térről a Rákóczi Ferenc utcán jelzi Leopold Bloom nyomait, de lesz sörcsapolás is ír dalok kíséretében. A Szombathelyi Képtárban pénteken délután kiállítás nyílik Kassák Lajosról, előtte Prieger Zsolt zenész és Magyar Bori énekes tart előadást a 20. századi aktivizmus és magyar avantgárd beskatulyázhatatlan alakjáról.

A Rákóczi Ferenc utcában, Szombathely múzeumi negyedében ismét megnyílik a Leopold Bloom sétány, ahol az ELTE Savaria Egyetemi Központ Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatói rendeznek be szabadtéri kiállítást, terveik szerint bevonva a munkába az arra sétálókat is. A Szombathelyi Képtárban Urban-Animals címmel a Westwerk Egyesület nyit kiállítást, amely az emberek és az állatok együttélését vizsgálja a városokban. Az Új Irokéz Galériában péntek este Tót Endre Kossuth-díjas neoavantgárd képzőművész a 80-as években készült műveiből nyílik tárlat.

A napot könnyűzenei koncertekkel zárják, előbb a Kugler, majd az ír punk-rock kocsmazenét játszó Paddy and the Rats , illetve a  a hiphop műfajban utazó Sisi áll színpadra. 

Szombaton délelőtt könyvcsere-piknik, kézműves udvar, murális séta várja az érdeklődőket, akik vezetett séta közben tekinthetik meg az eddig elkészült hat falfestményt. Délután és este könnyűzenei koncertek követik egymást, előbb a Bolondok Aranya, majd a Platon Karataev, végül Dé:Nash koncertezik a Rákóczi Ferenc utcában felállított színpadon.

James Joyce-szobor Szombathelyen. Fotó: Shutterstock

A rovat további cikkei