1512551311_928844_1512562449_noticia_normal
Fotó: elpais.com

Egy közel harminc éve halott festőművészt köszönteni a születésnapja alkalmából kissé morbidnak tűnhet egyesek számára, talán valóban az is lenne, ha nem Dalíról lenne szó. Az ő életstílusába, felfogásába egy ?Dalí-nap? azonban abszolút beleillene ? valószínűleg imádta volna, ha egy teljes nap csak róla szól. De miért is volt olyan egyedülálló és megismételhetetlen alkotóművész?

20161110salvador-dali-black--white
Fotó: Getty Images/Terry Fincher

Dalí rendkívül tudatosan építette ki saját imidzsét. Tudatos alkotó volt, olyannyira, hogy egy saját alvási metódust is kialakított, amely a munkájában is segítette. Állítása szerinte egyik kedvenc művészétől Leonardo da Vincitől kölcsönözte az ötletet, melyet kissé tovább fejlesztett. Dalí négy óránként feküdt le és nagyjából húsz percet töltött alvással. A mélyálomba merülést pedig úgy akadályozta meg, hogy egy ezüstkanalat tartott az ágyról lelógó kezében, az alatt egy ezüst tálca volt, így amikor elernyedt ujjai közül kicsúszott a kanál, felébredt a csörömpölésre. Dalí sok esetben festette meg, vagy használta fel műveiben a saját álomképeit. Ez a fajta alvási metódus pedig segített megőrizni ezeket az álomképeket.

Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem.

Mindemellett Dalí önéletrajzaival, saját színházi díszleteivel, bútoraival, parfümjével, sőt még egészen egyedi ételeket tartalmazó szakácskönyvével is önmagát ?marketingelte? ? igen sikeresen. Dalí maga volt a művészet, az egész életét, öltözködését tudatosan alakította ki ? ezzel is prezentálta művészetét, egyedi stílusát. Megszállottja volt az előkelő, arisztokrata kiegészítőknek, imádott mindent, ami a fényűzésről szólt. Ezért járt sétapálcával, hordott palástot és háziállatként ezért tartott ocelotot. Hosszú évek alatt építette fel saját magát, a szürrealista festőt, amelyhez foghatót azóta sem ismert a világ.

Salvador_Dali_NYWTS
Fotó: wikipedia.org

Az ő munkássága során kezdett el szárnyalni a szürrealizmus, amely élete során szinte már divattá vált. Halálával azonban a stílus háttérbe szorult, hiszen ahogy Dalí maga is megfogalmazta:

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

Fischer Viktória

Forrás: citatum.hu, wikipedia.org, mult-kor.hu