Március 28-án jár le az Operaház vezetésére kiírt pályázat határideje.

Sajtóértesülések szerint az aspiránsok között van Ókovács Szilveszter jelenlegi főigazgató mellett Rost Andrea operaénekes, Vadász Dániel, a Coopera igazgatója, Kesselyák Gergely karmester, Aczél András rendező és egy külföldi jelentkező is.

A Magyar Állami Operaház főigazgatói munkakörének betöltésére 2022 augusztusában írt ki pályázatot a Kulturális és Innovációs Minisztérium, mivel Ókovács Szilveszter megbízatása 2023. február 14-én lejárt. Ezt a pályázatot a tárca eredménytelennek nyilvánította, és újat írt ki. Ennek szükségességét a Kultúra.hu-nak adott interjújában Csák János azzal indokolta, hogy kevésnek találta a két pályázót, a minisztérium pedig az új kiírásban jövőképet is megfogalmaz. Hozzátette: a kiírást angolul is megjelentetik.

A témával korábban itt foglalkoztunk.

A Népszava információi szerint a 2023. március 28-án lejáró határidőig benyújtja pályázatát Miklósa Erika, Rost Andrea és Molnár Levente énekes, Kesselyák Gergely karmester ifj. Harangozó Gyula koreográfussal és Herczeg Tamás rendező-menedzserrel együtt, dr. Vadász Dániel operaénekes, producer, illetve Győriványi-Ráth György karmester, Horváth Ádám operaénekes-producer, az Opera korábbi főigazgatója, valamint egy külföldi jelentkező is.

Szerkesztőségünk úgy tudja, hogy Aczél András, az Operaház rendezője is pályázik.

A képen Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter beszédet mond a magyar opera 200 éves évfordulója alkalmából a Magyar Opera 200 címmel rendezett ünnepi megemlékezésen a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában 2022. december 22-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI