A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) őszi, tisztújító közgyűlését a Magyar Állami Operaház látta vendégül az Eiffel Műhelyház épületében. A rendezvényen egy új tag, a Budapest Bábszínház felvételéről döntöttek, így most már 88 tagot számlál az Egyesület.

Az ülésen Szabó László, az MTT titkára bemutatta a szervezet elmúlt öt évben végzett munkáját.

A közgyűlés az elnöki posztra ismét bizalmat szavazott Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház vezérigazgatójának. Az alelnöki posztokra megválasztották dr. Bakos-Kiss Gábort, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját, Fekete Pétert, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatóját, Kis Domonkos Márkot, a Déryné Program igazgatóját, Pataki Andrást, a Kecskeméti Nemzeti Színház művészeti vezetőjét és Szabó Ágnest, a Gózon Gyula Kamaraszínház igazgatóját. Az új elnökség mandátuma öt évre szól.

A rendezvényen meghívottként részt vett dr. Karasszon Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának művészeti főosztályvezetője.

A közgyűlés konzultált a magánszínházak finanszírozása tekintetében, mivel régóta kérdés, hogy a magánszínházak milyen arányú állami támogatást kapjanak. Az MTT lapunk kérdésére adott válaszából kiderült, a közgyűlésen a Turay Ida Színház vezetője felvetette, hogy ki kellene dolgozni a magánszínházak finanszírozásának rendjét. Vidnyánszky Attila erre elmondta: úgy tudja, hogy a kulturális tárca elképzelése az, hogy a magánszínházaknak működési támogatást nem ad, azok projektalapon igényelhetnek támogatást.

Mint azt hírül adtuk, Csák János kulturális és innovációs miniszter hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottságában jelezte, az új kulturális szabályozás, amely a tervek szerint jövő nyáron kerül a parlament elé, egyszerű, átlátható és egységes keretet fog teremteni minden művészeti ág számára. A finanszírozás kapcsán a miniszter kiemelte azt is, hogy a kultúra fenntartása nem pusztán állami feladat. Úgy vélte, ebben nagyobb szerepet kell vállalniuk az intézményeknek, részben a saját bevételeikből, részben a mecenatúra támogatásából. Beszámolónk itt olvasható.

A Magyar Teátrumi Társaság közgyűlésén a tagszínházak az Országos Színházi Találkozó megszervezésének operatív kérdéseit is megvitatták.

Nyitókép: Vidnyánszky Attila Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt