Daniel Hope világhírű brit hegedűművész, a fiatal, de már nemzetközileg elismert brazil férfiszoprán, Bruno de Sá, valamint a francia Quatuor Ébène vonósnégyes is fellép a Zeneakadémia 2024 őszi saját koncertjein.

PHOTO_Bruno_de_Sa____c_Warner_Classics_photographer_Laure_Bernard_-_5_1200x655.jpg
Bruno de Sá. Fotó: Laure Bernard

Május 15-én elkezdődött a Zeneakadémia őszi, saját szervezésű koncertjeire szóló jegyek értékesítése. A kínálatban megtalálhatók az előző szezon jól ismert sorozatai mellett korábban sikeres szériák új kiadásai is. A sokszínű műsorban három világsztár koncertje is helyet kapott. Bruno de Sá, a fiatal brazil férfiszoprán a legnagyobb fesztiválok és operaszínpadok után először mutatkozik be Magyarországon, mégpedig a Wroclaw Baroque Orchestra közreműködésével, a klasszika korából összeállított műsorral. Daniel Hope brit hegedűművész kamarapartnereivel egy barokk zenei kalandozással tér vissza a Zeneakadémia pódiumára Air – A Baroque Journey című műsorával, a francia Quatuor Ébène vonósnégyes pedig Haydn, Beethoven és Britten egy-egy kompozícióját játssza.

A Bach szólóban című szériában Rohmann Ditta csellóestje és Fejérvári Zoltán két zongoraestje várja az érdeklődőket, utóbbiak műsorán Johann Sebastian Bach összes partitája szerepel. A Zeneakadémia legtehetségesebb hallgatóinak megismerésére különböző sorozatok adnak lehetőséget, például A tehetség kötelez, az Y generáció vagy A zenekar mesterei.

Novemberben újabb fejezetéhez ér a kamara.hu, a hagyományos őszi kamarazenei fesztivál Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetésével. Témáját ezúttal Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című műve adja.

A több művészeti ágat ötvöző előadások között lesz Győri Noémi fuvolaművész, Balog József zongoraművész és az Oscar-díjas Saul fia című filmben megismert Röhrig Géza költő-színész tematikus kamaraestje, továbbá Messiaen megrendítő erejű műve, a Kvartett az idők végezetére félig szcenírozott, fényinstallációval és kortárs tánccal kiegészülő előadása Radnóti Róza zongora- és multimédia-művész vezetésével, illetve két zeneakadémista növendék, Csejtei Varga Júlia szopránénekes és Szabó Eszter zongoraművész előadása, amely Clara Schumann életén keresztül foglalkozik a fiatal női alkotók ma is tapasztalt problémáival.

A népzenét bemutató Akusztikus, autentikus sorozatban a Talléros Együttes és a PásztorHóra, valamint Tímár Sára és zenekara lép fel, a dzsessz műfaját kedvelőket pedig a Jazz itt! szériában a Tálas Áron Trió, Csuhaj-Barna Tibor szerzői estje, továbbá a Jazzation koncertje várja.

A gyermekeknek szóló Liszt-kukacok Akadémiája ősszel Hangok a műhelyből címmel újabb évadához ér, mások mellett Jókuti András gasztroblogger és Kovács András Péter humorista közreműködésével négy zeneszerző művein keresztül bemutatva, hogy mely szakmákból meríthették ötleteiket.

Részletes program itt.