Nem adja vissza Nagy-Britannia az athéni Parthenón frízeit, az úgynevezett Elgin-márványokat Görögországnak – jelentette ki Rishi Sunak brit miniszterelnök.

„Az Egyesült Királyságban generációk óta gondozzák az Elgin-márványokat. Múzeumainkat azért tartják fenn az adófizetők, mert ezek a műtárgyak továbbra is hatalmas értéket jelentenek az ország számára. Mi megosztjuk kincseinket a nagyvilággal, a világ minden tájáról érkeznek az emberek az Egyesült Királyságba azért, hogy lássák. A British Museum kollekcióját jogszabály védi, és ezen nem tervezünk változtatni” – mondta el Rishi Sunak újságíróknak, úton egy kaliforniai védelmi és biztonsági konferencia felé.

Az athéni Parthenón frízeinek és szobrainak egy részét Lord Elgin angol diplomata vásárolta fel, amikor a 19. század elején a brit birodalmat képviselte nagyköveti rangban a térséget akkoriban fennhatósága alatt tartó török portánál. A Londonba szállított műemlékeket később a brit kormány vásárolta meg és ajándékozta a British Museumnak. A modern Görögország hivatalos álláspontja szerint azonban az Elgin-márványok elszállítása nem törvényes adásvételnek, hanem lopásnak – vagyis bűncselekménynek – számít, ezért a kincseket vissza kell szállítani Athénba. Görögország 1982 óta folyamatosan követeli Londontól – nem egyszer diplomáciai nyomásgyakorlással is - a márványok visszaadását.

A British Museum sokáig azzal indokolta a kérés visszautasítását, hogy Görögországban nincs megfelelő hely a fríz darabjainak megőrzésére.

2009-ben azonban egy háromemeletes, 25 ezer négyzetméteres múzeum nyílt az Akropolisz lábánál, és a görögök szerint az intézmény megnyitása után már elfogadhatatlan a brit magyarázat arra, miért nem adják vissza a hiányzó történelmi-építészeti emlékeket.

Nagy-Britannia uniós tagságának 2020-as megszűnésekor a görög kulturális minisztérium jelezte, hogy Athén ismét erőfeszítéseket tesz az Elgin-márványok visszaszerzésére. Idén februárban görög miniszterek elárulták, hogy több mint egy éve titkos egyeztetések folynak George Osborne, a British Museum vezetője és a görög kormány között.

A Heidelbergi Egyetem gyűjteménye volt az első intézmény, amely 2006-ban visszaadta kollekciójából a Parthenónhoz tartozó domborműrészleteket.

2021 elején döntöttek úgy, hogy Olaszország visszaadja Görögországnak az athéni Akropoliszon álló Pallasz Athéné-templomot, a Parthenónt díszítő fríz egy darabját, egy istennőlábat, amelyet Szicíliában, a palermói Antonio Salinas Régészeti Múzeumban őriztek. Ferenc pápa tavaly decemberben jelentette be, hogy a Vatikáni Múzeumok az athéni ortodox érseknek, II. Jeromosnak adják át a dombormű töredékeit, a Parthenón frízéből származó, Vatikán birtokában lévő darabokat. Az ókori márványdombormű-darabokat március elején szállították el.

A képen az Elgin-márványok a British Museum-ban. Fotó: Walter Bibikow / Hemis via AFP