Irodalmi munkásságáért Campiello-életműdíjat kap Bruck Edith magyar származású író- és költőnő, holokauszttúlélő.

A 92 éves szerzőnek szeptember 16-án adják át a díjat a velencei La Fenice színházban tartandó ünnepségen. A venetói olasz üzletemberek által szponzorált és az olasz irodalom népszerűsítésére hivatott Campiello-díjat 1963 óta ítélik oda. Kedden bejelentették az idei öt döntős író nevét, valamint azt, hogy életműdíjban részesítik Bruck Edithet. Az öt döntős közül a különböző társadalmi rétegeket képviselő, 300 olvasóból álló szélesebb testület, az Olvasói vagy Népi Zsűri választja ki a győztest.

Az életműdíj indoklása szerint Bruck Edith életével és művészeti tevékenységével egyaránt példát mutat: a szerző egész életművét annak szentelte, hogy a közemlékezetben tartsa az emberi történelem egyik legsötétebb időszakának emlékét, és ösztönözze a történteken való elmélkedést. Átlépte a népek és nyelvek közötti határokat az először darabokra szakított, majd egyesített Európában, szenvedélyesen ellenállt a diktatúrák borzalmának, küzdött az emberi jogokért, Bruck Edith az elkötelezett és humanista értelmiségi példaképe – olvasható az irodalmárokból álló zsűri indoklásában.

A Tiszabercelen született és Tiszakarádon nevelkedett Bruck Edithet 13 éves korában családjával Auschwitzba deportálták, majd onnan más koncentrációs táborokba került. 1955 óta Olaszországban él. Az Elveszett kenyér című könyvével 2021-ben elnyerte a Viareggio-Repaci irodalmi díjat. 2021 februárjában a szentszéki napilap, a L’Osservatore Romano közölte cikkét a holokausztról, amelyet követően Ferenc pápa római lakásán kereste fel az írónőt, hogy az emberiség nevében bocsánatot kérjen tőle a második világháború alatt történtekért.

Bruck Edith nevéhez olyan magyar költők olasz fordítása kötődik, mint József Attila vagy Radnóti Miklós. 2021-ben az olasz nyelv nemzetközi terjesztéséért és védelméért felelős Dante Alighieri Társaság alelnökének választották.

Nyitókép: Edith Bruck a The Cry for Peace elnevezésű ökumenikus imaeseményen és adománygyűjtésen 2022-ben Rómában.