Tíz projekt nyert a Budapest Tuning ötletpályázaton. A következő hónapokban városszerte ingyenesen látogatható események között van járdafesztivál, szabadtéri mozi, felolvasás, természetjárás, rendhagyó jógaóra, tánc- és gyerekprogram is, de aluljárókban, üres üzletek kirakatában és a házak falain is találkozhatnak a nyertes projektekkel a budapestiek.

2023.09.16. Hétvégi vendégség Werketelepen
Egy tavaly megvalósult program, Hétvégi vendégség a Wekerle-telepen a Wekerlei Társaskör szervezésében. Fotó: Képszerkesztőség

Az idén harmadik alkalommal hirdették meg a Budapest Tuning ötletpályázatot. A pályamunkák közül négytagú zsűri választotta ki azt a tíz legjobb projektet, amelyek a következő hónapokban városszerte megvalósulhatnak. A nyertes pályázatok kiválasztásakor a legfontosabb szempont az volt, hogy a megvalósuló projektek új, rendhagyó városhasználati helyzetet teremtsenek, akár időszakos vagy kisebb léptékű végleges beavatkozások megvalósításával.

A benyújtott pályázatokról Kovács András Péter márka- és marketingkommunikációs igazgató, Fürdős Zsanett, a We Love Budapest újságírója, Gergely Viktória, a Budapesti Tavaszi Fesztivál vezetője és Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke döntött. A Budapest Brand nZrt. közreműködésével megvalósuló programok ingyenesek, bárki számára látogathatóak.

A nyertes projektek közül a Lowpass – Az Aluljárók Új Ritmusa elektronikus zenei live actek és interaktív művészeti installációk révén teremt új találkozási pontokat a városban, miközben támogatja a hajléktalanokat segítő alapítványokat, illetve a fiatal zenészeket és képzőművészeket.

A Nép-Szín-Ház Járdafesztivál olyan utcaimázs-építő kezdeményezés, amely a helyi adottságokra és közösségekre alapozva mutatja be a kerület és Budapest lakosainak a józsefvárosi Népszínház utcát, annak értékeit zenei, művészeti és gasztronómiai programokon keresztül. A kerületben Pop-up Street Art Akciók Józsefvárosban címmel kortárs művészeti kiállítás is nyílik üres üzletek kirakatában és a házak falain.

A Budapest Tuning idei nyertesei között gyerekprogram is lesz: a Tündértalálkozó elnevezésű fesztivál szintén Józsefvárosban, a Kálvária téren hozza közelebb a színház és a mese világát a legkisebbekhez.

Az irodalom és a színház iránt érdeklődők különleges felolvasáson vehetnek részt: Ottlik Géza Hajnali háztetők című művét a város tetejéről hallgathatják meg napfelkeltekor. Egy rendhagyó budapesti helyszín pedig szabadtéri mozivá alakul egymás után három hétvégén a Cinema Niche csapatának köszönhetően.

A Budapest Tuning a Sisi-rajongóknak és a természetjáróknak szintén kínál programot. A szervezők a budai hegyekben egy sétaútvonalon keresztül mutatják be, hol tartózkodott Erzsébet királyné gyermekeivel a porosz–osztrák háború idején.

A Bikás parkban a Nem Adom Fel Alapítvány fogyatékossággal élő munkatársai egy pop-up szemléletformáló park elnevezésű, háromnapos fesztiválon játékos, interaktív kreatív és sportfoglalkozásokat tartanak a helyi családoknak és civileknek. A program célja, hogy a résztvevők megtapasztalhassák, milyen kihívásokkal kell szembenézniük fogyatékossággal élő társaiknak.

A We Got the Vibes nemzetközi breaktáncverseny laikusokat bevonó jammel és workshopokkal várja az érdeklődőket a Keleti pályaudvar nyitott aluljárójában. Az Urban Asanas: Flow in the City elnevezésű projekt pedig  nemcsak hagyományos jógaórákat kínál, hanem a művészet sokszínűségét is bevonja, inspiráló élményeket nyújtva a résztvevőknek 23 kerületben, Jordán Adél színművész vezetésével.

A következő hónapokban megvalósuló programok pontos helyszínéről és időpontjáról hamarosan a Budapest Tuning weboldalán és Instagram-oldalán adnak tájékoztatást a szervezők.