Július 21. és 23. között rendezik meg Budapesten a MUCE 2022 Kórusfesztivált, amelyen hét országból hét kórus vesz részt, és egy ősbemutató is elhangzik.

A rendezvényen mutatják be Magyaróvári Viktor (Kayamar) Bábel újjászületése című, 13 tételes, szólistára és hét kórusra komponált oratóriumát a zeneszerző közreműködésével és vezényletével – olvasható a kórusfesztivál főszervezője, a budapesti Örökifjú Zenebarátok Alapítvány MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében. A fesztivál részt vevő énekkarai között van a Cappella Ecumenica (Wroclaw, Lengyelország), az Encuentros Vocal Ensemble (Argentína), az Ensemble 20.21. (Chambéry, Franciaország), a neuer chor berlin (Berlin, Németország), az Örökifjú Zenebarátok Kórusa (Budapest, Magyarország), a Mixed Choir Seljo (Szarajevó, Bosznia-Hercegovina) és a Visszhang Kórus (Kolozsvár, Erdély).

A MUCE 2022 Kórustalálkozó előzménye a VOCE (Voices from Citizens of Europe, Európai Polgárok Hangjai) 2014– 2018 Fesztivál volt,

amelyet öt éven keresztül, évente más-más országban rendeztek meg, hogy közösen, zenével emlékezzenek az I. világháború áldozataira. A Budapestre érkező kórusok többsége a VOCE 2014–2018 Fesztiválon találkozott már, de van újonnan csatlakozó kórus is.

Az oratórium tételeinek egy része angol nyelven, több tétel pedig a kórusok saját nyelvén, illetve a szerző által kitalált kamirami nyelven hangzik el. A tételeket már próbálják az énekkarok. A Budapestre érkezésig a kórusok karnagyai online konzultálnak a zeneszerzővel, és hangfelvételt küldenek neki. A koncert előtt a kórusok több közös próbán hangolják össze a teljes művet a zeneszerző vezetésével.

A MUCE Fesztiválon július 23-án, 17 órakor kezdődő ősbemutató helyszíne a Magyar Zene Háza. A premier előtti napon, július 22-én 18 órától a kórusok saját műsorukat mutatják be rövid fellépéseken, amelyek helyszíne a Gül Baba Kulturális Centrum és Kiállítóhely. Mindkét esemény ingyenes.

Nyitóképen: az Örökifjú Zenebarátok Kórusa