fbpx

Budapestre érkezik a Magyar cigány hősök vándorkiállítás

Az Együtt, szabadon – Magyar cigány hősök című vándorkiállítás az 1956-os forradalom és a rendszerváltoztatás idején példaértékű szerepet vállalt magyar cigányság hőseit mutatja be. A tárlat június 23-tól látható Budapesten.

A cigányság a magyarsággal hosszú évszázadok óta közös sorson osztozik. Tehetségével, életerejével, művészetével, munkájával és, ha kellett, az életével szolgálta a közös hazát. Pedig túl sokszor kellett a többségi társadalomnál is nehezebb körülmények között helyt állnia. A vándorkiállítás célja, hogy bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar roma közösség felépítéséhez.

A 2022. február 4-én először Pécsett bemutatkozó vándorkiállítás eddig országszerte összesen 25 helyszínre – Pécs, Barcs, Ózd, Komló, Szekszárd, Makó, Szeged, Zalaegerszeg, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Hodász, Miskolc, Bátonyterenye, Mohács, Eger, Salgótarján, Kiskunhalas, Berettyóújfalu, Vésztő, Nagyecsed, Debrecen, Marcali, Békéscsaba, Esztergom – látogatott el. A tárlat 2022. június 23-tól július 6-ig Budapesten, a Fővám téri Szentandrássy István Roma Művészeti Galériában tekinthető meg.

Nyitókép: a Magyar cigány hősök kiállítás Ózdon. Forrás: Facebook.com/ozdivarositelevizio

A rovat további cikkei