Az Obras maestras del Renacimiento al Romanticismo (Mesterművek a reneszánsztól a romantikáig) című kiállítás március 26-ai Buenos Aires-i sajtóbemutatóján az MNBA igazgatója, Andrés Duprat emlékeztetett arra, hogy a Szépművészeti Múzeum épülete átfogó felújításon esik át, ez tette lehetővé, hogy a kollekció főműveit Milánóban, Párizsban és Madridban, majd utolsó és egyetlen Európán kívüli állomásként, július 29-éig az argentin fővárosban is bemutassák. Mint hozzáfűzte, többek között Leonardo, id. Lucas Cranach, Vasari, Guido Reni, Rubens, El Greco, Goya munkái mellett 18?19. századi magyar festők, például Bogdány Jakab, Mányoki Ádám és Markó Károly képeit is megismerheti az argentin közönség. A Budapestről Buenos Airesbe érkezett anyag olyan színvonalat képvisel, amelyet a világ bármelyik múzeuma örömmel fogad ? hangsúlyozta Andrés Duprat.

exhibition
Fotó: Museo Nacional de Bellas Artes Facebook-oldala

 

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozzátette, hogy a két intézmény között számos párhuzam áll fenn: az MNBA-t 1896-ban alapították, abban az évben, amikor megszületett a Szépművészeti Múzeum létrehozásáról szóló törvény. Mindkét intézményről elmondható, hogy nem uralkodói kollekciókból születtek, hanem nemzeti gyűjteményekként, amelyeket polgárok, arisztokraták, magánemberek adományai gazdagítottak ? emlékeztetett. Baán László elárulta, hogy örömmel fogadták az argentin partner megkeresését, hiszen ezzel igazán rangos intézményben nyílt lehetőség az októberben újranyíló Szépművészeti első dél-amerikai bemutatkozására. Buenos Aires a földrész legfontosabb kulturális központja, amely a régió legnagyobb magyar közösségének ad otthont ? emlékeztetett a főigazgató, aki kiemelte ezt is, hogy a magyar anyag köré nagyszerű kiállítást épített a Museo Nacional de Bellas Artes.

museo-890x310
Fotó: bellasartes.gob.ar

 

?Magyar segítséggel kerülhet a világ nagyjai közé a Buenos Aires-i szépművészeti múzeum?

?Ez a Magyarországról érkezett tárlat segít felemelkedni az MNBA-nak a világ nagy múzeumai közé? ? méltatta az 58 nemzetközi és magyar festményből és szoborból álló anyag jelentőségét a kiállítás megnyitóján az argentin kulturális miniszter. Alejandro Pablo Avelluto felidézte, hogy az MNBA 1896-os megalapítása óta jelentős részben adományokból, felajánlásokból tudott gyarapodni, így is maradtak azonban hiányok a gyűjteményben. A most nyílt budapesti kiállítás éppen ezeket a hiányokat pótolja kiválóan július 29-éig ? jegyezte meg. A tárlat nagyszerű lehetőséget nyújt nemcsak a nagyközönség, de a szakma számára is, hogy találkozhassanak a művészettörténet olyan nagymestereinek munkáival, akikről eddig csupán olvashattak ? emelte ki Alejandro Pablo Avelluto, hozzátéve, hogy rekordlátogatottságra számít.

 

Andrés Duprat, az MNBA igazgatója emlékeztetett: az anyag bemutatását az tette lehetővé, hogy a Szépművészeti Múzeum épülete felújításon esik át. A magyar fél ez idő alatt Milánóban, Párizsban és Madridban mutatott be válogatásokat a gyűjteményből; most pedig ? az egyetlen Európán kívüli állomásként ? Buenos Airesben is. Az Argentínába érkező darabokat a magyar és argentin szakemberek együtt választották ki, így a két gyűjtemény számos kapcsolódási pontja is kidomborodik ? közölte Andrés Duprat. A budapesti múzeumot vezető Baán László elárulta, hogy először nem gondoltak Buenos Aires-i kiállításra, mégis örömmel vették az argentin partner megkeresését, mert a Szépművészeti így Dél-Amerika legfontosabb kulturális központjában is bemutatkozhat. Buenos Aires ráadásul régió legnagyobb magyar közösségének is otthont ad, ?számukra így egy kicsit elhoztuk az óhazát? ? fogalmazott.

obras-maestras-del-renacimiento-al-romanticismo_2
Fotó: bellasartes.gob.ar

 

Florencia Galesio és Ángel Navarro kurátorok beszámolója szerint a tárlat hat egységben mutatja be az európai és magyar képzőművészet 15?19. századi történetét: az északi és az olasz reneszánsz, majd az olasz, a németalföldi és a spanyol barokk szekciók mellett az argentin közönség korabeli magyar festők munkáival is találkozhat. Gelényi Csaba, Magyarország argentínai nagykövete az MTI-nek a helyszínen elmondta: a kiállítással szinte valamennyi jelentős argentin lap foglalkozik, többen közülük az év legjelentősebbjének nevezve a Budapestről érkezett tárlatot.

 

Forrás: MTI