Az idén 14. alkalommal látogatható Bujtor István Filmfesztivál 2024-ben új helyszínen, Keszthelyen várja az érdeklődőket. A találkozó szervezői a hollywoodi szuperprodukciókat vendégül látó Origo Filmstúdióban tartott sajtótájékoztatón ismertették a versenyprogramot és a kísérő rendezvényeket.

Koltai Róbert a sajtótájékoztatón. Fotó: Csákvári Zsigmond / Kultúra.hu
Koltai Róbert a sajtótájékoztatón

„Új helyen, Keszthelyen” – a mottó nem árul zsákbamacskát, a korábban Balatonszemesen tartott fesztivált az idei évtől Keszthelyen szervezik meg, ezúttal augusztus 22. és 25. között. Manninger Jenő, a település polgármestere bízik abban, hogy a kulturális rendezvényeiről, többek között a Helikoni Ünnepségekről egyébként is híres város a találkozó állandó otthonává válhat. Egy találó filmes közhellyel élve a Casablanca szállóigéjével üdvözölte a fesztivál és Keszthely együttműködését: „azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete”.

A sajtótájékoztatón jelen volt Bujtor Judit, a névadó özvegye, aki szerint elhunyt férje hatalmas népszerűségének egyszerű volt a titka: mindig jóra használta a tehetségét, az emberek pedig kitartóan keresik a jót, és értékelik, elismerik, ha találkoznak vele.

240530_Bujtor Istvan_Filmfesztival_CsZs-7089.jpg
Bujtor Judit

Mindannyiunk Ötvös Csöpije nemcsak színészként alkotott maradandót, de rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként is jelentős volt a tevékenysége. Pályafutásának – és előadói stílusának – a sokszínűségéhez igazodva a fesztivál rendezvénykínálata is rendkívül változatos, nem merül ki a versenyfilmek és a négy „nagy” Bujtor-mozi (A Pogány Madonna, Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, Hamis a baba) vetítésében. A találkozó számos kísérőrendezvénnyel igyekszik megidézni a hetvenes és nyolcvanas évek világát, illetve a korra jellemző rockabilly-hangulatot. Ennek fő felelőse a fesztiválhoz partnerként csatlakozó East & West Feszt, melynek vezetője Loksa Levente. Bujtor filmjei anno elhozták a nyugatot Magyarországra – ebben a szellemben Keszthelyre nyugati zene és nyugati autók érkeznek augusztusban. A Balaton Színház mellett felállított nagyszínpadot néhány napra olyan, külföldi zenét játszó magyar zenekarok és előadók foglalják el, mint a Mystery Gang, Király Viktor vagy Huzella Péter. A koncerteket retró utcabál tetőzi be, melynek házigazdája Várkonyi Attila, azaz DJ Dominique, hazánk lemezéllovasa (a fesztiváligazgató dr. Lutter Imre mutatta így be a zenészt, aki több éve állandó közreműködője a találkozónak). Más jellegű szellemi csemegét kínál a fesztiválhoz tartozó két tárlat: a Bujtor-emlékkiállításon az Ötvös Csöpi-filmek ikonikus jeleneteinek makettjei mellett  látható lesz A Pogány Madonna és a Hamis a baba szobra, a Magyar Hollywood Tanács révén kitelepülő tárlat pedig az idén kerek évfordulót ünneplő, magyar származású Oscar-díjasoknak állít emléket – Bokor Balázs, a szervezet elnöke név szerint kiemelte Guttmann Dezsőt, azaz Dave Gouldot, a Metro-Goldwyn-Mayer filmgyár egykori táncigazgatóját.

A rendezvény központi magját jelentő versenyprogramba a 117 nevezett filmből 85 került be – ez körülbelül kétharmada a jelentkezőknek. A négy kategóriába (animációs film, versfilm, dokumentumfilm, illetve játékfilm) sorolt alkotásokat háromtagú előzsűri választotta ki, amely nem azonos a díjazottakról augusztusban döntő bírálóbizottsággal. Ennek tagjai Bunyik Béla producer, a Magyar Hollywood Tanács elnökségi tagja, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál alapító-igazgatója; a fesztiváligazgató Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke; Kalász József filmrendező, vágó; Stork Natasa színésznő; valamint Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas színházi és filmrendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, aki a zsűri elnökével, a Balázs Béla-díjas Ferenczi Gáborral arról mesélt, a szakmai döntésért felelős személyek hogyan élik meg a fesztivált. Ferenczi a folyamat szubjektivitását hangsúlyozta: a díjazottak kiválasztását minden évben hosszas viták előzik meg, a végeredmény pedig nem azt mutatja, melyik film a legjobb a kínálatban, csupán csak azt, az adott zsűritagok miben tudtak megállapodni. Szintén kiemelte a szóban forgó rendezvény azon különlegességét, hogy minden alkotó igényelhet személyes beszélgetést a bírálókkal. Wiegmann szerint a versenyző alkotások a művészek filmmé jegecesedett reflexiói, melyek a világ és önmaguk újragondolására késztetik a nézőket. A fesztivál szépségét a készítőkkel való közvetlen kapcsolatteremtés lehetőségében, illetve a látott anyag mögötti szándékok megismerésében látja.

A győztes játék- és dokumentumfilm automatikusan meghívást kap a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválra, de nem ez az egyetlen díj; az Origo Filmstúdió például 500 ezer forint értékű utómunka-lehetőséget ajánl fel egy alkotónak. Habár elsősorban amerikai bérmunkára rendezkedett be a létesítmény (olyan hollywoodi sikerek forogtak itt, mint az Inferno, a két Dűne-film vagy a Szegény párák), igyekszik a magyar filmeseket is segíteni – például a külföldi produkcióknak megszabottnál alacsonyabb árakkal.

A versenyprogramban ismert és kevésbé ismert alkotók filmjei egyaránt felbukkannak. Előbbi csoportba tartozik a Meghalni bárki tud, melynek főszereplője a Bujtor Istvánt jól ismerő Koltai Róbert. A filmfesztivál életműdíját 2022-ben elnyerő színész „imádta Pista humorát”, ugyanakkor rettegett is szigorú kollégájától – e kettősséget egy szellemes anekdotával illusztrálta. Egy másik versenyző, Piroch Gábor szintén dolgozott együtt Bujtorral, többek között a Hamis a babában és a Csak semmi pánikban. A kaszkadőr Égig érő álmok című rendezésével vesz részt a fesztiválon.

A díjesélyes filmek között az elmúlt időszak több népszerű alkotása szerepel, például a Gauder Áron rendezte Kojot négy lelke, Szeleczki Rozália Cicaverzuma, Nagy Borús Levente Égere vagy a Pacskovszky József jegyezte Majdnem menyasszony. A fesztivál érdekessége, hogy a vetítési program szűkebb, mint a versenyprogram: utóbbiba csak azon, nagyobb érdeklődésre számot tartó filmek kerülnek be, amelyek készítői részt vesznek a találkozón. Így minden vetítés egy pódiumbeszélgetéssel egészülhet ki, amely ablakot nyit az alkotói folyamatra.

Fotók: Csákvári Zsigmond / Kultúra.hu