A bukovinai székelyek hazatérésének emlékére egész napos rendezvénnyel emlékezik meg a Hagyományok Háza.

Délelőtt Mesesutuban szórakoztatják majd a kisgyermekes családokat, ahol Fábián Éva mesemondó és népdalénekes gondoskodik majd a jó hangulatról. A bukovinaiak által sutunak hívott kuckó és az ottani mesemondás hangulatát, ízeit igyekeznek majd felidézni.

Délután könyvvásárral, majd a Népmesetár című sorozat újabb kötetének bemutatójával, a Bukovinai székelyek emlékei – 1941-2019 című fotókiállítás megnyitójával folytatódik a programsorozat. Utána megemlékezéssel egybekötött gálaműsor kezdődik Hetvenöt éve az „édes hazában” címmel.

Fotó forrása: maszol.ro

A gálaműsor után egy autentikusan berendezett bukovinai székely fonóval várják az érdeklődőket, itt alkalom nyílik a rokka és a szárnyas orsó kipróbálására. Edelényi Dóra kézműves a fonás történetéről mesél, majd a Fonó házigazdái Kóka Rozália, Fábián Éva és Sebestyén István szórakoztatják mesével, énekkel, történetekkel a résztvevőket. A székely fonóban kalács-, és borkóstolásra is lehetőség nyílik.

A Hagyományok Háza szombati táncházában bukovinai táncokkal ismerkedhetnek a mulatni vágyók, majd hajnalig tartó táncházzal zárják a napot.

Nyitókép forrása: hagyomanyokhaza.hu