garazsband_fesztival_c_palyi_zsofia
Fotó: Pályi Zsófia

 

A nyár első napján olyan részét fedezhetjük fel a különleges épületnek, ahol máskor sosem rendeznek eseményt: a mélygarázst. A 2016-ban indult fesztiválon idén negyedszer mutathatja meg magát öt ígéretes csapat. Az utóbbi években több mint 100 zenekar jelentkezett, akik közül tizenöten bizonyíthattak a Garázsband színpadán.

Már vannak olyan zenekarok, akiknek a karrierjén nagyot lendített a fesztivál. A zsűri és közönség radarja sohasem téved: jól mutatja ezt, hogy a korábbi nyertesek között szép számmal akadnak olyan zenekarok, akik a garázsbandes szereplésük óta már rendszeres fellépői a legnépszerűbb kluboknak és fesztiváloknak. Csak hogy néhányat említsünk: a The Bluebay Foxes 2018 áprilisában Hollandia első számú rockzenekara, a Kensington előtt léphetett fel a Barba Negrában, turnéztak az Ivan & The Parazol előzenekaraként, és tavaly megjelent első nagylemezük is.

 

A MADRAPUR a 30Y-t vezethette fel, de az Esti Kornéllal is rendszeresen osztoznak a színpadon. A Shaibo tavaly az A38-on mutatta be debütlemezét, korábban pedig így meséltek a Garázsbanddel kapcsolatos élményeikről: ?Számunkra a Müpa tényleg egy ?kulturális templom?, és ott nyerni elég jó visszaigazolás arra, hogy jó úton haladunk?.

 

A Garázsband egyike azoknak a tehetségkutatóknak, ahol valóban mindenki nyertes, aki színpadra állhat. A szakmai zsűri minden évben a Müpában abban az évadban fellépő magyar zenészekből áll össze. A közönség a helyszínen szavazhat is kedvenceire, akik a 40 perces koncert lehetősége mellett így olyan további különdíjakkal gazdagodhatnak, mint a profi fotózás, vagy egy egész nap a Müpa profi hangstúdiójában.

 

Bár június 1. még kicsit távol van, már ki is derült az idei zsűritagok névsora. 2019-ben Beck Zoli (30Y), Keleti András (colorStar), Kollár-Klemencz László (Kistehén), Leskovics Gábor Lecsó (Pál Utcai Fiúk) és Zságer Balázs (Žagar) mond majd véleményt a következő generációról ? de persze sok múlik a közönség szavazatain is.

A jelentkezés március 6-án indul. A pályázati kiírás a Müpa honlapján olvasható.

A cikk eredetileg a Müpa blogján, a mupa.blog.hu oldalon jelent meg.