Jóvő év elején nyílik a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum interaktív elemekben bővelkedő, megújult állandó kiállítása.

„Megújuló állandó kiállításunk tervezésekor és építésekor kiemelt hangsúlyt fektettünk arra, hogy a nálunk eltöltött idő minél élményszerűbb legyen” – mondta el Dr. Hasanovic Kolutácz Andrea, a Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatója. „Célunk volt a játszva tanulás, a szórakoztatva megismerés elve mentén több olyan elemet elhelyezni kiállításunkban, amelyek valóban interaktív funkciót töltenek be, és maradandó élményt nyújtanak vendégeinknek.”

A megújuló állandó kiállításban számos interaktív megoldás segíti, hogy a kiállítás háziasszonyát, Kersics Ankát minél jobban megismerjék az idelátogatók. Életének legfontosabb eseményei a fogadótérben található aktív képregény, illetve a szobáját rekonstruáló sarokban elhelyezett diavetítő segítségével ismerhetők meg. Csodás hangját és kedves történeteit egy korabeli, átalakított lemezjátszó által hallgathatjuk meg, egy molinó mellett még akár szelfit is készíthetünk vele. Egyszerre klasszikus és formabontó megoldás jön létre a „sokac gardróbnak” nevezett installációban. Az itt elhelyezett szekrény bal felében Anka eredeti ruhái láthatók – átlátszó plexilappal védve a műtárgyakat. A szekrény jobb oldali részében sokac (horvát) viseletek és polgári öltözetek másolatai találhatók, amelyeket a látogatók magukra ölthetnek, és ha kedvük tartja, Predács Ferenc, Mohács híres fényképészének műtermét megidézve, különböző digitális háttérből választva egy fotót is készíthetnek magukról egy 20. századi átalakított fényképezőgéppel.

A Kanizsai Dorottya Múzeum nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a múzeumi ismeretátadás játékos formában, korszerű múzeumpedagógiai módszerekkel történjen. Ennek érdekében épül egy foglalkoztatósarok, ahol a különböző korú gyerekek számára kialakított eszközök segítik az ismeretek megszerzését a helytörténetről, korábbi idők szokásairól. A mágneses térkép, a képkirakó és a formapárosító eszközök mellett egy társasjátékok logikáját követő foglalkoztatóasztal is helyet kap, amelynek különlegessége, hogy a fiókjaiba rejtett megoldások révén a gyerekek akár egy egész tamburazenekart is megidézhetnek.

Az épülő kiállítás éke lesz az a korhű módon berendezett, 20. század eleji bosnyák-horvát szoba, amely teljesen új installációs elemként hivatott bemutatni a déli szlávok valamikori mindennapjait, lakókörnyezetét.

Mohács leghíresebb népszokásának, a busójárásnak az eredetét is tárgyalja a kiállítás. Az érdeklődők a „busószervizben” megtekinthetik, valamint szét is szerelhetik a busófelszerelés olyan kötelező kellékeit, mint a kereplő vagy a tollas buzogány. Az életnagyságú busó alakok mellett kap helyet a kiállításban az a busó figura, akivel – felidézve a busójárás hagyományos virtuskodását, az ujjhúzást – bárki összehasonlíthatja erejét, bátorságát és rátermettségét.

A tárlat 2024 elején nyílik.

Kép forrása: Kanizsai Dorottya Múzeum