fbpx

Buzz Aldrin holdsétás fotóját 7700 dollárért vették meg

Buzz Aldrin holdsétás fotója 7700 dollárért (2,6 millió forintért) kelt el szerdán egy koppenhágai aukción, amelyen eredeti NASA-fényképekre lehetett licitálni. Az árverésen több mint 170 ezer dollár (58,2 millió forint) folyt be az eladott fotókból.

Az Apollo–8 és további 16 küldetés misszióiról készült, magánkézben lévő 74 fénykép között szerepelt Buzz Aldrin híres holdsétás fotója is, amely 1969 júliusában készült az első holdra szálláskor.

A fotón Aldrin látható űrruhában, de a felvételt készítő Neil Armstrong is megjelenik Aldrin sisakján tükröződve. A fénykép a National Geographic és a Life magazin címlapjára került annak idején.

Az űrből készült első földfelkeltét ábrázoló színes fotó, amely az Apolló–8 misszióján született 1968-ban, 13 ezer dollárért (4,5 millió forintért) kelt el.

A ritka, eredeti fotókat a NASA bocsátotta ki korlátozott számban tudományos kutatások céljára, illetve nemzetközi folyóiratok publikációi számára.

A dán Bruun Rasmussen aukciósház közleménye szerint a fotókollekciót egy magát megnevezni nem kívánó, dán kapcsolatokat ápoló külföldi kínálta fel eladásra.

Nyitókép: Buzz Aldrin Neil Armstrong fotóján. Kép: Bruun Rasmussen

A rovat további cikkei