Március 28-án a harmincéves Szegedi Kortárs Balettet köszönti a Nemzeti Táncszínház.

Szegedi Kortárs Balett, Juronics Tamás és Echéry-Pataki András
A Szegedi Kortárs Balett, Juronics Tamás és Echéry-Pataki András

„A munkánk az előadásokat és az alkotók személyét tekintve egyaránt az első pillanattól kezdve nemzetközi színtéren zajlott. Mindig próbáltunk olyan horizontot nyitni, amelyen meg tudtuk mérni magunkat, és olyan irányokat követni, amelyek a táncművészetben a topot jelentették” – emlékeznek vissza a kezdetekre az alapítók, Juronics Tamás és Echéry-Pataki András, akik harminc éve vették át az 1987-ben alakult Szegedi Balett vezetését, létrehozva ezzel a Szegedi Kortárs Balettet.

András az igazgató, Tamás a művészeti vezető szerepkörét vállalta, és mint mondják: azonos szenvedéllyel, szimbiózisban gondolkodva irányították a csapatot, soha semmiben nem döntöttek egymás nélkül, együtt, egy ügyért cselekedtek, ami a mai napig így van.

A társulat iránt itthon és nemzetközi szinten egyaránt állandó érdeklődés alakult ki, komoly közönségbázist tudhatnak magukénak. Ennek a konstans minőség, a széles spektrumot felölelő műsorpolitika, a jó zeneválasztás, az izgalmas témák, a befogadható üzenetek, az új formák és egy olyan közlési mód az oka, amellyel a táncot nemcsak a tánchoz értők, hanem bárki számára követhetővé és átérezhetővé tudják tenni. A Szegedi Kortárs Balett a rendkívül intenzív hazai jelenlét mellett Magyarország utazó nagykövete, csak a 2023/2024-es évadban 31 előadást játszik határainkon túl, és már a 2024/2025-ös évadra is 29 estet kötött le külföldön.

A Carmina Burana című előadást követően az együttes alapítóival, Juronics Tamással és Echéry-Pataki Andrással beszélget Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója az Előcsarnokban.