A tavaly elhunyt, gigászi installációiról híres Christo és felesége, Jeanne-Claude magánygyűjteménye egy részét 8 millió euróért (2,8 milliárd forint) árverezték el Párizsban.

A kollekció szerdán eladott 28 darabja között szerepeltek az Esernyők című, 1991-es projektről készült rajzok: annak idején esernyők ezreit feszítették ki egyszerre Japánban és Los Angelesben. Kevesebb mint egy évvel azután, hogy a bolgár származású amerikai művész 84 évesen meghalt, minden korábbinál keresettebbek a művei.

A szerdai aukción 2,5-3,8 millió eurót vártak összesen a gyűjtemény darabjaiért, melyet amerikai, ázsiai és európai vásárlók vettek meg. A sárga kaliforniai esernyőkről a projekt előkészítésekor rajzolt kép rekordot állított fel: 1,7 millióért kelt el, ez magasabb ár, mint amennyit korábban Christo-műért árverésen adtak. A párja, a japán verzió 1,2 milliót hozott.

Csütörtökön árverezik a magánkollekció további darabjait. Christo és felesége 51 éven át dolgoztak együtt Jeanne-Claude 2009-ben bekövetkezett haláláig. A világ számos emblematikus épületének és tájképi elemének, köztük a párizsi Pont Neuf híd és a berlini Reichstag épületének művészi színvonalú becsomagolásával váltak világhírűvé.

Christo felesége halála után is folytatta gigantikus projektjeit, halála előtt a párizsi Diadalív becsomagolásán dolgozott, de a koronavírus-járvány miatt ezt jövőre halasztották. A francia főváros egyik jelképének számító Diadalív becsomagolásához 25 ezer négyzetméternyi újrahasznosítható műszálas szövetet és 7 kilométernyi vörös kötelet akart felhasználni. Az akció nem marad el, a tervek szerint 2021. szeptember 18. és október 3. között hajtják végre.

Nyitókép:  The Umbrellas, Joint Project for Japan and USA by Christo, forrás: Sotheby’s