Tasnádi István Cyber Cyrano című ifjúsági darabja a 12–18 éves korosztálynak szól. A mű egy megtörtént eset alapján született bő tíz évvel ezelőtt, ám csak apróbb igazításokat igényelt ahhoz, hogy a kamaszok gyorsan változó világát ma is hitelesen tükrözze.

A mai kor virtuális technikai vívmányainak beemelésével még közelebb került a történet a célközönséghez. A rendező, Tasnádi-Sáhy Péter a nyelvi finomhangolást a gimnazistákat alakító fiatal színészekre bízta. „Érezni fogjátok, mi az, ami a szöveg születése óta esetleg elavult szóhasználat, ti tudjátok, hogyan beszél ma egy tizenöt éves” – biztatta a célkorosztálynál alig idősebb fiatal színészeket.

Az általuk alakított baráti hármas, Zsuzsi, Heni és Márk mellé a virtuális világ, a közösségi média és a mesterséges intelligencia technikai vívmányai kúsznak be főszereplőként, tragédiát érlelve a tinédzserek érzékeny, zavart, gátlásokkal teli, az őszinte kommunikációt alig ismerő közösségében. A dráma elindítója a történet szintjén egy új lány érkezése az osztályba, a valódi mozgatórugók azonban ennél rejtettebbek, szerteágazóbbak és ijesztőbbek – mutatott rá az olvasópróbán a rendező.

A mindennapokból ismerős iskolai helyzeteket és a humort sem nélkülöző darab bemutatójára szeptember 13-án várják a nézőket a Csokonai Fórum Kóti Árpád termébe. A főbb szerepeket Fekete Patrícia, Komlódy Márk és Szép Evelin alakítja.

Nyitókép: a Cyber Cyrano olvasópróbája. Fotó: Csokonai Színház