fbpx

Cifra szoba Mérából a Tímárházban

Az egyedülálló kiállítási anyag egy erdélyi faluból, Mérából származó cifra szoba teljes bútorzatát és tárgyait mutatja be. Méra 1450 lelkes falu, Kolozsvártól 14 km-re, észak-nyugati irányban található, a Kolozsvár-almási hegyek által bezárt völgyben, a Nádasba északról siető Pataka két partján fekszik. Cifrakalotaszeg vagy más néven Nádasmente egyik faluja. A kalotaszegi falvakra jellemző, hogy az épületeken belül a legszebb a cifra szoba, bútoraikat virágmintákkal színesre festik. A piros, a sárga, a kék, és a zöld a leggyakrabban használt színek. A szobában a legdíszesebb a tükör és a mennyezetig varrottas párnákkal megrakott vetett ágy.

cifraszoba

?A népművészet a művészeti anyanyelvünk. A népművészet és a kultúra egy és oszthatatlan, azaz a határoktól függetlenül egységes? ? mondta el Halász János, kultúráért felelős államtitkár az esemény megnyitóján.


?Az egyesületünk 2009-ben alakult egy civil kezdeményezésnek köszönhetően? ? tájékoztatta a Kultúra.hu-t Deésy Gábor, a Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület elnöke. ?Mi magunk a győri Rába táncegyüttes tagjai voltunk egykoron. A 90-es években Győrbe költözött Kalotaszeg Méra falujából Muszka György és Muszka Ilona, ezáltal mi első kézből ismerkedtünk meg a kalotaszegi kultúrával, tánccal. Ennek hozzávetőleg 20 éve. Ezáltal lehetőségünk nyílt arra, hogy hozzájussunk bútorokhoz, és azokat átmentsük Magyarországra. Ekkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy ezeket vándorkiállítás formájában bemutassuk itthon?- mesélte Deésy Gábor.

cifrraa1

A Cifra szoba a tiszta szobát jelenti a Kárpát-medencei tájegységben. A kiállításon két ház berendezési tárgyait csodálhatják meg. Többek között vitrines szekrényt, tornyos ágyat, katonaládát és ruhásszekrényt láthatnak az ideérkezők.

A vándorkiállítás korábban Szekszárdon, Pécsett, Zalaegerszegen és Komáromban járt.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A kiállítás december 31-ig látogatható Debrecenben a Tímárházban.

A rovat további cikkei