Chagall és Ámos ikerkiállítása a Nemzeti Galériában

Egyéb


chagallbalog_250x250.png
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a szeptember 12-ei megnyitón hangsúlyozta: egy olyan Chagall-főmű, mint az Élet ? 3x4 méteres vásznon ? is Budapestre érkezett, amelyet eddig Franciaországon kívül soha nem lehetett látni. A miniszter megjegyezte: Marc Chagall művészetében jelen van a jellegzetes kelet-európai zsidó motívumkincs, miközben egyetemesen emberi.

Roland Galharague, Franciaország budapesti nagykövete emlékeztetett: ilyen teljességű kiállításon a magyar közönség eddig nemcsak Chagall, de Ámos életművét sem ismerhette meg. A nagykövet kiemelte Franciaország és Magyarország sorsközösségét, hiszen a második világháborúban mindkét nemzet ugyanazokat az örvényeket élte át: a megszállást és a kollaborációt az egyik oldalon, az ellenállást a másikon.

Julia Garimorth-Foray kurátor felidézte: a budapesti tárlat részben a párizsi Musée du Luxembourg Chagall-kiállításán alapul, amely júliusban 480 ezres látogatottsággal zárt.
A Chagall-tárlat az életművet négy nagy kronológiai egységben tekinti át, arra törekedve, hogy Chagall munkásságának lényegi motívumait ragadja meg ? közölte.

Kolozsváry Marianna kurátor elmondta, hogy Ámos Imre életművéből az 1937 és 1944, azaz a Chagall-lal való találkozás és a művész halála közötti időszakot emelték ki; ezeknek az éveknek a munkáit pedig nem kronologikus sorrendben, hanem tematikus egységek mentén csoportosították. A párizsi találkozást megörökítő képek mellett külön szekciót kaptak az önarcképek és a feleség-festőtársat, Anna Margitot ábrázoló portrék, ahogy az angyal-, illetve az álommotívumot felhasználó Ámos-festmények és -rajzok is.
Marc Chagall és Ámos Imre életművében egyaránt központi szerepet játszott sorsuk, vallásuk, zsidó identitásuk. Míg az Oroszországból Párizsba emigrált művész minden háborút és megpróbáltatást túlélt, Ámos Imre a holokauszt áldozatává ? emlékeztetett a kiállítás sajtóbemutatóján az MNG főigazgatója. Baán László megfogalmazása szerint ?Chagall minden gyász ellenére az életöröm festőjévé tudott válni?.
Az orosz-francia mester munkásságát a fiatalkori alkotásoktól a kései, nyolcvanas években festett képekig 65 munkán keresztül tekinti át az MNG kiállítása, míg Ámos Imre képei közül 45-öt láthat majd a közönség 2014. január 5-ig a Magyar Nemzeti Galériában.

A Magyar Nemzeti Galériában szeptember 13-tól látható a Marc Chagall és Ámos Imre műveit bemutató tárlat. Marc Chagall és Ámos Imre az a két művész, akinek életművében sorsa, vallása, zsidó identitása központi szerepet játszik. Mindkettőjük művészete hiteles, mélyen a kelet-európai hagyományokban és történelemben gyökerező életmű: az emigráns oroszé és a mártírhalált halt magyar zsidóé. Kettejük sorsa és művészete annak ellenére is közös, hogy csupán egyszer találkoztak, Párizsban, 1937. október 4-én, néhány termékenyen együtt töltött óra erejéi.

(Forrás: MTI, MNG)