A nagy meglepetés pedig akkor éri igazán a szerencsés szemlélőt, ha be is jut a kiszemelt különleges épületbe egy-egy kínálkozó alkalommal. Így történt a Vas utcai Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnázium esetében is: a Lajta Béla által tervezett iskolaépületet a Műtárgyak Éjszakája Extra programsorozat szervezésében Ordasi Zsuzsanna vezetésével jártuk be.

Lajta (Leitersdorfer) Béla sikeres építészként kapta 1909-ben Bárczy István polgármester iskolaépítési programjának egyik legjelentősebb megrendelését. Az épület szerkezetének megtervezésén túl igazi összművészeti alkotás jött létre, amely a mai napig párját ritkítja. Lajta a lámpatestektől a kilincseken, a liften, a ruhatárakon át, a kapcsolószekrényekig mindent a legapróbb részletekig megtervezett, és szerencsére mindez meg is valósulhatott és a mai napig meg is csodálható.

DSC_0124

A híres mester Lechner Ödön tanítványaként a magyaros motívumvilágot helyezte előtérbe a belsőépítészeti megoldásokban, míg a szerkezeti elemeknél elsősorban tanulmányútjai eredményeként a legmodernebb észak-európai építészetet követte. Így születhetett meg ez a zord kinézetű, de a funkcióval mindenben harmonizáló művészi hatású épület.

100

Az első pillantásra inkább egy gyárat idéző, klinker téglás épület egyszerű szerkezetével, ?bástyáival?, kettős ablaksorával nehezen képzelhető el barátságos iskolaként, bár a homlokzatot díszítő baglyok utalnak az épület funkciójára. A bejáratok domborműdíszítései a népművészet virágmotívumait ötvözik a modernizáció jegyében a zsidó jelképekkel és közlekedési eszközök stilizált formáival, ez utóbbival az iskola kereskedelmi irányultságára utalva.

DSC_0093

A bejárat fa ajtószárnyait kívülről alumíniummal fedte be, de ezt is egyedi díszítéssel, még a kilincsek is egyedi tervezésűek, és a mai napig használatban vannak, kiállva az idő próbáját. Bár az alumínium alkalmazása ma már nem kelt feltűnést, az építkezés idején a legmodernebb technikának számított.

Az ajtók feletti színes üvegablakok pedig a Róth Miksa híres műhelyéből származnak, oldva az aula komor hangulatát. A festett mennyezet virágmintái a magyar népművészeti motívumvilágot, a parasztasszonyok díszes kendőit idézik. Az iskolaépület hangulatát meghatározzák a gyönyörű, Lajta által tervezett lámpatestek, az igazgatói és a tanári szobáknak egészen egyedi megjelenést kölcsönözve.

DSC_0108

A földszinti aulából nyílik a hatalmas tornaterem, amely egyben díszteremként is szolgál. Lajta ezt is bravúrosan oldotta meg: a tornaterem falát végig türkiz zöld Zsolnay csempével borította, a mennyezetet és annak vasbetongerendáit népi ihletésű mintákkal borította be. Az ajtókeretek csempéit mindenhol lekerekítette, a könnyebb tisztíthatóság és a balesetvédelem szempontjait is figyelembe vette! Itt találkozhatunk először a parasztházak motívumvilágát idéző különleges festett ajtókkal, az iskola összes ajtaja ? még a mosdóké is ? hasonló mintákkal készült.

DSC_0099

A tervezés a legapróbb részletekre is kiterjedt, az épületet a pincébe telepített kazánról központi fűtéssel látták el, ennek a folyosói kapcsolószekrényei is népi motívumokkal készültek. A tanári szobák egyedi bútorai ? amelyek a mai napig használatban vannak ? a folyosói vitrinek, a fűtőtesteket eltakaró farácsok, a ruhatárak rácsai ? mind-mind átgondolt és egységes tervezési munkát tükröznek, a célszerűség ötvöződik a harmóniával.

DSC_0113

A könyvtár elhelyezése is az átgondoltságot bizonyítja: a legfelső szintre került, így az olvasáshoz elengedhetetlen természetes fényről egy hatalmas üvegtető gondoskodik. Emellett a tervező az olvasóasztalok optimális dőlésszögére is gondolt ? a sínen könnyedén csúsztatható könyvtári létrák mellett.

DSC_0120

A tantermek külön díszítést nem kaptak, ?csupán? a célszerűségre törekedtek a könnyen tisztítható és lekerekített szélű kerámia falburkolattal, a mozgatható táblákkal, a termek egységes északi tájolásával. Ez különösen fontos volt, hiszen így mindig azonos fényviszonyok voltak a termekben, nem sütött senki szemébe a nap.

A beépített lift 1912 óta működőképes, csak a tanárok használhatták, ennek megfelelően ez is díszesre sikerült, plüss ülőke, ólomüveg belső fal, intarziás díszítés, ráadásul az intarzia a folyosó csempedíszeivel azonos mintájú.

DSC_0117

Ma már elképzelhetetlen luxus ez egy iskola számára, ezért is különös öröm, hogy fennmaradhatott és időnként az érdeklődők számára is látogatható Lajta Béla izgalmas és egyedülálló épülete.