A Civil Díjat 2022-ben mintegy 110 pályázat közül válogatva, 8 kategóriában adta át a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány olyan kezdeményezések számára, amelyek kiemelkedő eredményeket értek el, összefogást generáltak, változást indítottak el valamilyen területen.

Az Autizmusbarát Mesemúzeum kezdeményezés részeként megvalósult együttműködés 2021 novemberében indult

azzal a céllal, hogy az autizmusban érintett gyerekek, családjaik és pedagógusaik számára új utakat nyisson a múzeumhoz és a mesék világához. A látogatókat előre letölthető piktogramok, képes útmutatók, bevezető videók, valamint egy szociális történet segíti a látogatásra való felkészülésben – emlékeztet a Petőfi Irodalmi Múzeum közleménye. A tájékoztatás szerint a helyszínen egy speciális vezetőfüzet és hasznos tárgyakat rejtő családi tarisznya, pihenősarok és

autizmusspecifikus módszertanra épülő múzeumpedagógiai foglalkozások segítik az elmélyülést és a múzeum felfedezését.

A Mesemúzeum és Meseműhely Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő ötlete alapján, 2012. október 2-án nyitotta meg kapuit a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként. Az intézmény alapvető feladatának tartja, hogy a korai évektől, 3-4 éves kortól ismeretekkel előkészítsék és érzelmileg megalapozzák az olvasástanulást és az irodalom befogadását, hatéves kortól fejlesszék a nyelvi tudatosságot, a beszéd- és szövegértést, az ehhez szükséges készségeket, élményt adjanak, s elkötelezzék a látogatókat a klasszikus és kortárs gyermekirodalom alkotásai mellett. 

A Mesemúzeum 2020-ban új térrel és funkcióval bővült. A Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely célja, hogy a Mesemúzeumot kinövő, 10–14 éves korosztálynak is lehetőséget teremtsenek a történetekkel, az ifjúsági irodalommal való ismerkedésre, az önkifejezésre, a történetalkotásra – áll az összegzésben.

Nyitókép: a Mesemúzeum Facebook-oldala