fbpx

Concerto Budapest – Égi és földi szférákon átvezető évad

Keller András, a Concerto zeneigazgatója olyan évadot komponált, amelyben a szerzőkben, művekben, szólistákban egymásra reflektáló elemek a szerkesztés révén szinte egyetlen művé érnek össze. A zenekar sajtótájékoztatóján elmondták: a 2022/23-as évadtól a nemzetközi zenei világ két meghatározó személyisége, Eötvös Péter és Mihail Pletnyov csatlakozik a zenekarhoz.

A Concerto Budapest június 5. és 13. között nagyszabású turnén vesz részt az Egyesült Királyságban a világhírű zongoraművész, Angela Hewitt részvételével, a legjelentősebb művészeket és zenekarokat képviselő IMG Artists szervezésében. A hat állomásból álló koncertsorozat a londoni Cadogan Hallban kezdődik, és más helyszínek mellett a Birmingham Symphony Hall, valamint a manchesteri Bridgewater Hall után a világ egyik leghíresebb koncerttermében, az edinburgh-i Usher Hallban zárul.

Keller András kiemelkedő jelentőségűnek tartja a turnét, amelyen Bartók, Kodály, Mozart, Beethoven és Enescu műveit szólaltatják meg.

A birminghami koncertet élőben közvetíti a Bartók rádió.

Eötvös Péter zeneszerző, karmester a következő évadtól a Concerto Budapest első vendégkarmestere, Mihail Pletnyov zongoraművész-karmester pedig a zenekar rezidens művésze lesz.

Eötvös Péter lesz a főszereplője a Keller András által megálmodott emblematikus kortárs zenei fesztiválnak.

A Hallgatás napja koncertjein a BMC-ben és a Magyar Zene Házában is vezényel majd. 2023 márciusában Eötvös Péter Respond című művéből a magyarországi bemutató mellett lemezfelvétel is készül, és május 18-án, a Ligeti György századik születésnapjára szervezett ünnepi koncerten Eötvös fogja dirigálni a szerző nagy szimfonikus műveit és Requiemjét a Müpában. Az ünnepi programot másnap a Kölni Filharmónia nagytermében megismétlik.

Keller András és a Concerto Budapest. Fotó: Felvégi Andrea

Pletnyov október 28-án, a Zeneakadémián vezényli a zenekart először: egyik kedvenc művét, Sosztakovics XV. szimfóniáját és Mozart Esz-dúr zongoraversenyét fogja dirigálni. December 20-án a Müpában a zenekar első karácsonyi koncertjén Csajkovszkij csodálatos b-moll zongoraversenyét játssza a Concerto Budapesttel. Március 5-én a hatodik Mozart-nap főszereplője lesz három zongoraverseny szólistájaként és két nagyszabású kamaramű előadójaként. Az egynapos fesztivál karmesterei a művészeti vezető Keller András és Takács Nagy Gábor lesznek.

A zenekar a következő évben vendégül látja a fiatal ukrán karmesternőt, Oksana Lynivet, aki már számos alkalommal törte át az üvegplafont.

Az első nő volt, aki a Bayreuthi Ünnepi Játékokon vezényelt. 2023. március 17-én fogja vezényelni a Concerto Budapestet a Zeneakadémián, ahol Richard Strauss Duett Concertinóját, Ravel G -dúr zongoraversenyét és Saint-Saëns Orgonaszimfóniáját dirigálja.

Folytatódnak a Keller András által megálmodott tematikus fesztiválok: október 8–9-én a Magyar kincsek ünnepe, novemberben a Hallgatás napja kétnapos kortárs zenei fesztivál, december 3-án a Hallgassunk Schubertet! és március 5-én a már hagyománnyá vált tavaszi Mozart-nap erőteljesen kifejezi majd Keller András és a Concerto Budapest értékteremtő misszióját.

„Földi világunk egyre nagyobb veszélybe került, egyre jobban aggódunk gyerekeink, unokáink jövőjéért. Mozart zenéje visszaadja az elveszett paradicsomot, hiszen ő képes volt hangokban megmutatni az emberi lét csodáját. Az öröm és a fájdalom is magasrendűen, mégis egyszerűen és természetesen szólal meg a műveiben. Ha átadjuk magunkat a zenéjének, békére lelhetünk” – hangoztatta Keller a sajtótájékoztatón.

Nem túlzás azt mondani, hogy

az évadban a nemzetközi virtuóz hangszerművészek legjobbjaival találkozhat a közönség.

Az orosz zongoraművész, Nyikolaj Luganszkij, aki – miként egy kritikus írta – „játékával földrengéseket és szökőárakat idéz elő, tűzhányókat hoz működésbe”, először lép fel a Concerto Budapesttel, és Chopin mindkét zongoraversenyét előadja, Mihail Pletnyov pedig Csajkovszkij népszerű b-moll zongoraversenyét játssza a zenekarral, ami az ő értelmezésében teljesen új dimenziókat nyer.

Concerto Budapest. Fotó: Benkő Sándor

Az amerikai Jonathan Biss, aki a Marlboro Music Festival művészeti vezetője is, a Zeneakadémián május 13-án és 14-én Beethoven- és Mozart-zongoraversenyt ad elő. Ismét itt lesz a zenekarral az elmúlt szezonban rendkívüli sikert arató francia zongorista, Lucas Debargue. Február 18-án és 19-én Mozart C-dúr zongoraversenyét és Szymanowsky Sinfonia Concertanté-ját adja elő Keller András vezényletével.

Fellép az évadban a zenekarral a magyar hangszeres és énekes szólisták krémje:

Kelemen Barnabás, Perényi Miklós, Szűcs Máté, Várjon Dénes, Fejérvári Zoltán, Bogányi Gergely, Balázs János és Boldoczki Gábor, Kolonits Klára, Szutrély Katalin, Megyesi Schwartz Lúcia és Sebestyén Miklós.

A karmesteri dobogón Takács-Nagy Gáborral, Vashegyi Györggyel, Bogányi Tiborral, Kovács Jánossal és Héja Domonkossal találkozhat a közönség. A Magyar kincsek koncertsorozatban három alkalommal is köszöntik Dubrovay Lászlót a nyolcvanadik születésnapja alkalmából. Februárban Kodály szimfóniája mellett Viski János Csellóversenyét fedezhetik fel az érdeklődők Perényi Miklós szólójával, márciusban pedig Dohnányi Ernő ritkán hallható I. szimfóniájában gyönyörködhetnek.

Nyitókép: Keller András. Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu

A rovat további cikkei