A Concerto Budapest idei tematikus napjainak szenzációja a kétnapos Concerto Csellóünnep, amely november 25-én és 26-án a Zeneakadémián vonultatja fel Magyarország csellóművészeinek krémjét. Az eseménysorozat találkozási lehetőséget teremt hazánk legnagyobb csellóművészei számára.

A Concerto Budapest november 25-én és 26-án, a Zeneakadémián rendezi meg kétnapos csellófesztiválját, a Concerto Csellóünnepet hazai és a világ minden tájáról kifejezetten erre az alkalomra hozzánk érkező, élvonalbeli magyar művészek főszereplésével. A 2021-ben megrendezett Viva La Viola! – a brácsát éltető tematikus nap – után a csellófesztivállal Keller András hagyományt kíván teremteni.

„Rajongva szeretem a csellót! Számomra az egyik legtitokzatosabb, legkifejezőbb hangszer, amelyet mindig ámulattal és áhítattal hallgattam. Egy hangszer, melyet először meg kell ölelnünk ahhoz, hogy megszólaltassuk. Azaz a zenélés lényegéhez, a szeretet közvetítéséhez már eleve úgy kezdünk hozzá, hogy először átöleljük azt, ami a hangot adja.”

A Zeneakadémia Nagytermében, a Solti teremben és a Kupolateremben elhangzó kilenc koncerten a cselló mind szólista-, mind kamarazenei szerepben jelen lesz, teret adva ezzel a Concerto Budapest másik kiemelt missziójának: a magyar kamarazenei hagyományok megőrzésének, illetve újraélesztésének. Triók, vonósnégyesek, különböző kamarazenei felállások, kamarazenekari művek és nagyzenekaros csellóversenyek is hallhatók lesznek, hisz a Concerto Budapest célja a cselló összes funkciójának bemutatása a lehető legszélesebb spektrumon.

„A Concerto Csellóünnep felhívja a világ és hazánk közönségének figyelmét arra, hogy Magyarország csellónagyhatalom a magyar csellisták kiemelkedő nemzetközi sikereinek köszönhetően – mondja Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója. – A Concerto Budapest évek óta rendez tematikus fesztiválokat, amivel az a célunk, hogy egy-egy olyan témát állítsunk fókuszba, mely a magyar klasszikuszenei élet fellendülését szolgálja. Ez a kétnapos fesztivál hatalmas vállalás a zenekar részéről, de megéri, mert Magyarország olyan kincsesbányájára irányítja a figyelmet, amelyre méltán lehet büszke az egész kulturális szcéna.”

A fesztiválon felhangzik többek között két Haydn-csellóverseny, Schumann a-moll gordonkaversenye és Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című műve. A közönség emellett meghallgathatja a kamara- és szólócselló-irodalom néhány gyöngyszemét, például Schubert C-dúr vonósötösét, Brahms a-moll kettősversenyét és Richard Strauss Don Quixote című művét.

A fesztivál különlegessége, hogy Keller András olyan karmestereket hívott meg az eseményre, akik maguk is egy-egy vonós hangszernek a mesterei: Baráti Kristóf, Bogányi Tibor, Maxim Rysanov és Somodari Péter is karmesteri pálcát ragad az ünnepen.

A koncerteken a Concerto Budapest mellett közreműködik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

A teljes műsor elérhető itt.

A képen Várdai István Fotó: Németh András Péter