Az idei Orosz Zenei Fesztiválon − a tavalyi eseményt bepótolva − is Csajkovszkij lesz fókuszban, így a teljes programot október 1. és 12. között „Csajkovszkij 180+1" mottóval hallhatja a zeneszerető közönség.

Szabó Marcell művészeti vezető szándéka az volt, hogy minden koncerten más és más hangszer legyen a középpontban, így a szimfonikus zenekar mellett hegedű-, hárfa-, orgona- és zongoraszólóval hallhatjuk az orosz mesterek műveit. Csajkovszkij mellett Rahmanyinov Muszorgszkij, Klui, Glinka alkotásai is felcsendülnek, és külön emlékeznek Prokofjevre is, születésének a 130. évfordulóján. A tavalyi év után ismét három helyszínen lesznek hallhatók az ismert és kevésbé ismert orosz zenék: Budapest mellett Debrecenben és Tihanyban. Természetesen a jövő generációjáról, a gyerekekről sem feledkezik meg a fesztivál, így mindhárom helyszínen lesz gyerekműsor is, amelyek  ingyenesen látogathatók.

A zene és a hit inspirálta az orosz romantika nagymesterének, Csajkovszkijnak a műveit, így a zene szentélyében, a Zeneakadémián hegedűversenye szólal meg Kállai Ernő és a Kodály Filharmonikusok tolmácsolásában, illetve a hit szentélyében, a tihanyi apátságban Szabó Marcell zongoraestje nyitja meg a 2021-es fesztivált.

Új helyszínként jelentkezik a Pesti Vigadó, amely délelőtti gyerekkoncertnek ad otthont, fellép Lukácsházi Győző és a Pro Musica fúvósötös, majd kora estétől egy izgalmas zongoramaraton keretein belül Csajkovszkij mindhárom balettjébe betekintést nyerhetünk. A három külön koncerten négykezes, kétzongorás és szóló darabok csendülnek fel Balogh Ádám, Pregun Tamás és Szabó Marcell közreműködésével. 

Tavaly sikeresen debütált az Országos Idegennyelvű Könyvtár mint helyszín, szerette a közönség, így az idén is színes műsorokat rendeznek a gyönyörű olvasóteremben. A közönség visszatérő kedvence, Meskó Bánk olvas fel Csajkovszkij levelezéséből, amely izgalmas életének egy-egy részletét segít jobban megismerni.

Hagyományosan visszatérő és fontos rendezvényhelyszín az Orosz Kulturális Központ, amely koncerteknek, kiállításnak és filmvetítéseknek ad helyet. Csajkovszkij romantikus zenéje kapja a főszerepet Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész koncertjén.

A fesztivál fellépőinek névsorát orosz vendégművészek színesítik, így Andrej  Jarosinszkij zongoraművész lép színpadra, aki műsorával a 130. éve született Prokofjevre emlékezik.

Nagy sikere van minden évben az orosz népzenészeknek, ezért idén is érkezik egy népzenei együttes, ami különleges hagyományos hangszereket szólaltat meg. Filmvetítésre is sor kerül, a Royal Opera House előadásában balettfilmek kerülnek a vetítővászonra.

Debrecenben ismét a Kölcsey Központ és az Apolló mozi ad otthont a fesztiválnak. Mindhárom fesztiválvárosban sor kerül egy évfordulós Csajkovszkij-kiállításra, amelyet hagyományosan az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum állít össze az Orosz Zenei Fesztivál tematikájának megfelelően.

 A pontos műsorok és frissítések megtalálhatók a fesztivál honlapján.

Nyitókép: Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész. Forrás: az Orosz Zenei Fesztivál Facebook-oldala