fbpx

Csák János: a kultúra nemcsak művészi alkotások összessége, hanem az emberről alkotott kép is

A kultúra nemcsak művészi alkotások, festmények vagy muzsika összessége, hanem az emberről alkotott kép, hogy mit gondolunk magunkról és a másik emberről – mondta az innovációs és kulturális miniszter vasárnap Veszprémben.

Csák János kiemelte: a kultúra a világlátásunk, az életmódunk és az észjárásunk, anélkül nincs önazonosságunk és nem vagyunk cselekvőképesek.

„Micsoda évünk van!” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, vasárnap van a kétszázadik évfordulója annak, hogy Kölcsey Ferenc végleges formába öntötte a Himnuszt, de szintén kétszáz évvel ezelőtt született Petőfi Sándor és Madách Imre. Az ő életművük testesíti meg Babits Mihály szavaival élve „a magyar szellemi jelenséget és lelki örökséget” – mondta a miniszter.

Beszédében Csák János köszöntötte az idén Európa kulturális fővárosa címet viselő Veszprémet, és úgy fogalmazott: Európa is akkor boldog, és akkor sikeres, amikor hű ahhoz a szellemi jelenséghez, amely kialakította, és ahhoz a lelki örökséghez, amelyet őseinktől örököltünk. A magyarok azt mondják, ez az Isten, család, haza egysége, ami a magyar nemzetet már 1100 éve – harminchárom nemzedék óta – képessé tette arra, hogy kialakítson, alakítson, és megőrizzen a Kárpát-medencében egy anyagilag, spirituálisan és szellemileg megalapozott államiságot – jelentette ki a tárcavezető.

Csák János kifejtette: család nélkül nincs nemzet, család nélkül nem tudnak kialakulni a kötődések. A nemzet, a haza azt jelenti, hogy közösen meg tudjuk teremteni az alkotó élethez szükséges békét és biztonságot. Isten pedig értelmet, távlatot és reményt ad ahhoz, hogy el tudjuk viselni a sok jót, amit kapunk és túléljük a szenvedéseket is – fűzte hozzá. A mai magyaroknak az a feladata, hogy ezt a „szellemi jelenséget” és lelki örökséget átadják a következő nemzedékeknek, nemcsak itt Magyarországon, hanem Európában is, ezzel pedig megalapozzák a következő nemzedékek önrendelkezését és cselekvőképességét – összegzett Csák János.

Emlékeztetett: az elmúlt 1100 év viszontagságos volt, ehhez képest a mi életünk könnyű és kényelmes. Petőfi Sándor szavaival úgy fogalmazott: „sehonnai bitang emberek” lennénk, ha ezt az örökséget hagynánk elherdálni ahelyett, hogy átadjuk a következő nemzedékeknek.

Zárásként a miniszter rámutatott: most azt ünnepeljük, hogy kultúránkat, cselekvőképességet megőriztük, és így lesz Magyarország gazdaságilag erős és kulturálisan magabiztos ország, amely jobb állapotban tudja majd átadni a stafétát a következő nemzedékeknek, mint ahogy kapta.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A rovat további cikkei