fbpx

Csaknem 3 milliárd forintnak megfelelő összegért kelt el egy kínai porcelán váza

Hetvenmillió hongkongi dollárért (2,8 milliárd forintért) cserélt gazdát a Sotheby’s aukciósház szombati árverésén egy ritka, 18. századi kínai porcelán váza, amely egy szekrény tetején porosodva, szabadon kószáló macskák között töltötte az elmúlt csaknem fél évszázadot.

A Sotheby’s szerint az „elveszett mestermű” egy Közép-Európában élő idős nő vidéki otthonából került elő – olvasható a CNN hírportálján. 

A vázát, amelynek belső és külső fala is díszített, a Kínát több mint 60 éven át (1735-1796) irányító Csien-lung császár számára készítették 1742 körül. A körte alakú, részben rácsozott díszítésű porcelán különlegessége a nyugati stílusú színezés és zománcozás.

Az értékes műtárgyat egy Amszterdamban élő művészeti tanácsadó fedezte fel, amikor a nyolcvanas éveiben járó nő elhívta őt az otthonába, hogy gyűjteménye értékét felbecsültesse. A nő otthonának egyik szobája tele volt kínai műtárgyakkal, amelyeket sok évvel korábban örökölt. „A négy macskája szabadon kószált a műtárgyak között” – mondta Van Rosenthal.

A vázát a Sotheby’s szakértői vizsgálták meg, akik a kínai császári udvar archívumában szereplő egyik műtárgyként azonosították. A vázát egykor a pekingi Tiltott Város részét képező Mennyei Tisztaság Palotájában őrizték, és a császárt lenyűgözte a váza dizájnja.

A Sotheby’s feljegyzései szerint a váza mindössze 44 fontért – ez ma körülbelül 467 ezer forintnak felelne meg–- kelt el 1954-ben az aukciósház londoni fiókjában, majd még abban az évben ismét gazdát cserélt 80 fontért. A Harry Garner Hálós Vázaként (Harry Garner Reticulated Vase) ismert műtárgy arról a gyűjtőről kapta a nevét, akinek a tulajdonában volt az 1954-es aukció előtt.

Fotó forrása: Sotheby’s

A rovat további cikkei