Több mint nyolcszázszor hangzik el szombat estétől vasárnap délutánig Erik Satie francia zeneszerző és zongorista Vexations című darabja 34 zenész előadásában a józsefvárosi H13 Kultpontban.

Erik Satie. Fotó: Collection Roger-Viollet via AFP
Erik Satie. Fotó: Collection Roger-Viollet via AFP

A koncert szervezőinek közleménye felidézi, hogy Erik Satie 1893-ban Vexations című darabjához a következőket írta: „ahhoz, hogy a témát 840-szer egymás után eljátsszuk, célszerű lenne előzetesen a legmélyebb csendben, komoly mozdulatlansággal felkészülni”. A zeneszerző életében nem adta ki a művet, arról sem tudni, hogy valaha játszotta volna, azonban az 1960-as évektől kezdve ezt a szöveget többnyire mint a szerző utasítását értelmezték a zenészek, tehát annak bizonyítékaként, hogy a kottaoldalt 840-szer kell lejátszani. Azóta lelkes művészek néhány évente összeállnak és előadják a Satie-művet.

A közlemény szerint a darabot Magyarországon ritkán játsszák, 2019-ben a Fugában lehetett hallani zongoraművészek előadásában, előtte pedig 1989-ben Szemző Tibor és barátai zongorán játszották az Almássy Téri Szabadidőközpontban. Idén a józsefvárosi művészek még egy csavart visznek az előadásba, ugyanis különböző hangszereken és különböző zenei stílusokban adják elő mintegy 19 óra alatt a mantraszerű darabot. A résztvevők a zongorától a cimbalmon át a szitárig összesen 13-féle hangszert szólaltatnak majd meg. Az előadók között lesz mások mellett Balázs Elemér, Lisztes Jenő, Vázsonyi János és Melis Márta is.

A június 29-én este kezdődő és másnap délutánig tartó meditatív koncert egyedülálló módon nyújt lehetőséget a lelassulásra és az átlényegülésre. A hallgatók az ingyenes esemény alatt kedvükre mozoghatnak, szabadon ki- és bemehetnek majd a koncertterembe.

Az előadás Déri Miklós fotóművész és zenész ötlete alapján, a Rendezvény8 szervezésében, a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával valósul meg Cseke Gábor jazz-zongorista művészeti vezetésével.