Csaknem egymillió dollárért kelt el a Sotheby’s árverésén a világhírű amerikai tájfotós, Ansel Adams egy falikép méretűre kinagyított, 1942-ben készült fényképe, amely a Teton-hegységnél kanyargó Snake folyót ábrázolja.

A fotó, amely a Sotheby’s tájékoztatása szerint egyike a képről készült tíznél kevesebb faliképméretű fennmaradt példánynak, az aukciósház hétfői árverésén kelt el 988 ezer dollárért (287 millió forintért), ami rekordárnak számít egy aukción eladott Adams-fotóért. A megvásárolt kép 98,7 cm x 131,8 cm nagyságú volt a Sotheby’s honlapja szerint.

A The Grand Tetons and the Snake River, Grand Teton National Park, Wyoming című fotót 1942-ben készítette Adams az amerikai belügyminisztérium felkérésére. Ez lett pályafutása egyik leghíresebb és legnagyobb kritikai elismerést kapó fotója. A fekete-fehér alkotás a Jackson Hole-völgy felől ábrázolja a táj csodálatos, drámai panorámáját a kanyargó Snake-folyóval és a hegyekkel.

Az aukción az 1984-ben elhunyt Adams 115 munkájára lehetett licitálni, köztük egypéldányos fotókra és portfóliókra. Az aukció 6,4 millió dolláros (1,9 milliárd forintos) bevétellel zárult. Az árverésen szereplő munkák a texasi David Arrington mintegy 650 Adams-fotóból álló magángyűjteményéből származtak.

Nyitókép forrása: National Archives and Records Administration / Wikimedia