A kilenchetes pályázási időszak alatt 926 művész küldött be összesen 2046 pályaművet a világ 68 országából – írták közleményükben a szervezők, hozzátéve: elmondható, hogy a Székelyföldi Grafikai Biennálé világszinten számontartott szakmai megmérettetés, a részvétel pedig presztízsértékű a művészek körében.

Székelyföldi Grafikai Biennálé. Fotó: Vargyasi Levente
A 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiállítása Sepsiszentgyörgyön 2022-ben. Fotó: Vargyasi Levente

Tájékoztatásuk szerint a nagyszámú benevezett mű magas szakmai színvonala alapján a zsűri 350 műalkotást válogatott be a biennálé törzsanyagába, ezek közül 250 a katalógusba is bekerül, és a kiállításokon is szerepel. A többi online formában elérhetővé válik a biennálé honlapján, a kiállításokon pedig elektronikus formában, kijelzőkön lesznek láthatók.

A 8. Székelyföldi Grafikai Biennáléra március 30-án zárult a nevezés, a zsűrizés első szakasza április 8–14. között zajlott. A zsűrit Ciprian N. Isac bukaresti grafikus, Erőss István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Tolnay Imre képzőművész, egyetemi tanár, Gyenes Gábor képzőművész, egyetemi adjunktus, Bordás Beáta művészettörténész, a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ vezetője, Filep Norbert képzőművész és Ferencz S. Apor képzőművész, a biennálé kurátora alkotja.

A nemzetközi szakmai esemény idén az egyensúly fontosságára és ennek hiányára fókuszál. A kiírásban rámutatnak: az utóbbi években a világban zajló számos geopolitikai történés és ökológiai jelenség arra késztet, hogy komolyabb vizsgálat alá helyezzük a kollektív jelen- és jövőképünket. „Megvizsgáljuk, hogy mi történik akkor, amikor egy viszonylagos társadalmi, politikai vagy természeti egyensúly megbillen. (...) Ugyanilyen fontos kérdés az egyéni lélek belső kiegyensúlyozott, nyugodt állapota vagy annak hiánya is” – áll a kiírásban.

A székelyföldi biennálé hivatalos megnyitóját október elején tartják a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban és Csíkszeredában, a Csíki Székely Múzeumban. Ezt megelőzően kiállítás nyílik a 2022-ben fődíjas Nastazja Ciupa lengyel művész alkotásaiból, és számos kísérő rendezvényt is tartanak. A biennálé Kovászna, Hargita és Maros megye önkormányzatai, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Csíki Székely Múzeum, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Maros Megyei Múzeum közös szervezésében valósul meg.