A már több mint negyvenéves múltra visszatekintő intézmény hagyományteremtő céllal először rendezi meg szeptember 9-én a Szóraka Fesztet, amely sok más játékfesztivállal ellentétben nemcsak a gyerekekre koncentrál játékos programokkal, hanem a felnőtteket is várja, hiszen játszani mindenki szeret.

A nap gyerekeknek szóló jógával kezdődik, majd tradicionális cirkuszi számok jelennek meg vásári bábjátékban. A bábcirkuszi játékot Pepe, a bohóc, illetve Dodó, a medve irányítja, és megjelenik a kínai tányérpörgető, a szappanbuborék- és tűzfújó spanyol, vagy éppen az indián késdobáló.

A felnőttek játékos workshop segítségével új szemszögből ismerhetik meg a játékot mint az önismeret eszközét.

A családokat délután Paár Julcsi Kerekerdő című mesekoncertjére várják, majd a napot Weöres Sándor A teljesség felé című zenés irodalmi est zárja, amelyben a szépirodalom, a klasszikus zene játékos módon ér össze, megszólítva a felnőttek minden korosztályát.

Egész napos program lesz a Bábakalács Társulat kandikaszínháza. A Bábakukucs az 1600-as évektől a 19. század elejéig virágzó vásári mutatvány, a kandikaláda egyedi módon továbbfejlesztett, bábos változata. A múzeum udvarán és körtermében ügyességi játékokkal várják az érdeklődő családokat, egyebek mellett előkerülnek a célba dobó játékok, a gólyalábak és a kugli is.

Szintén nyitástól zárásig készülnek a szervezők a kiállításokhoz kapcsolódó nyomozó-, kereső- és kvízjátékokkal, múzeumpedagógusaik jóvoltából pedig több kézműves foglalkozás közül lehet majd választani.

A programok ingyenesek, további részletek ezen az oldalon olvashatók.