(MTI) A Clark Ádám téren délután az ünnepi programban a dicsőszentmártoni Kökényes Néptáncegyüttes és a Kedves Banda szabadtéri néptáncelőadása, Bársony Bálint és a Sunshine Love, valamint a Hot Jazz Band koncertje szerepel. A Bem téren délután a Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett és a Pénzügyőr Zenekar lép fel.
    
A program látogatói a budai rakparton, a Várkert Kaszinó és a Bem tér között végigsétálhatnak a Magyar ízek utcáján, ahol magyar termékeket kínálnak az árusok. A Magyar ízek utcája nyereségének 20 százalékát a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány kapja.

Az MTI által a helyszíneken megkérdezett érdeklődőknek tetszett, hogy az idén a nagyobb területen zajlanak a rendezvények, ám véleményük szerint túl távol esnek egymástól a helyszínek, többen nehezen találták meg például Magyarország tortáját. Mivel mindenki a régóta beharangozott Magyarország tortáját keresi, sokan mondták,  hogy a Lánchídnál felállított sátoron kívül több helyen is árulhatnák azt. 
    
A Parlamentben nyílt napot tartanak, a látogatók 13 és 20 óra között ingyenesen megtekinthetik a kupolatermet, a Szent Koronát és a díszlépcsőházat. 
    
A Petőfi Rádió az Együtt az ország elnevezésű rendezvénysorozat hivatalos rádiója, a közszolgálati adó műsorai a Duna mindkét partján kihangosítva szólnak.
    
Délután 15 órától a Clark Ádám téren tartják az ökumenikus kenyéráldást, majd elindul az aratómenet a Szent István-bazilikáig, ahol 17 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd utána a Szent Jobb körmenet. A londoni olimpia évében rendhagyó módon az augusztus 20-ai rendezvények között szerepel a Gyulai István Atlétikai Magyar Nagydíj is 20-án 16 órától a Puskás Ferenc Stadionban magyar és külföldi olimpiai bajnokok részvételével. 
    
Este kilenc órától kezdődik az ünnepi tűzijáték. Idén a Dunán – a Margit híd és a Szabadság híd között elhelyezkedő – három uszályról lövik ki a rakétákat, a Citadella helyett pedig a Lánchídról.