December 5-én a Vígszínházban derült ki, hogy az idei négy nominált színművész közül Csankó Zoltán kapta a Kaszás Attila-díjat.

Csankó Zoltán 1987-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Marton László osztályában. Pályafutása során játszott az Arany János Színházban, a Radnóti Színházban, a Nemzeti Színházban és a Győri Nemzeti Színházban, amelynek 2009 óta tagja. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész, mások mellett Colin Firth és Christoph Waltz állandó magyar hangja, valamint a Thomas, a gőzmozdony narrátora. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen művészi beszédet tanított.

A Színházi Adattárban közel 120 szerep található neve mellett. 2001-ben Jászai Mari-díjjal, 2003-ban Radnóti-díjjal, 2009-ben Kisfaludy-díjjal, 2014-ben Kardirex-díjjal, 2014-ben TAPS-díjjal, 2016-ban Szent István-díjjal ismerték el munkáját. A Kaszás Attila-díjra harmadik alkalommal jelölte társulata.

A színművésszel a jelölés apropójából készített interjúnk itt olvasható.

Idén 41 társulat által javasolt jelölt közül került ki az a négy, akire a közönség leadhatja szavazatát november 30-án éjfélig. Csankó Zoltán mellett Fehér László, a Forte Társulat, Fila Balázs, a József Attila Színház és Nagy Cili, a szombathelyi Weöres Sándor Színház művésze volt a Kaszás Attila-díj idei négy jelöltje.

A nyitóképen Csankó Zoltán a Kaszás Attila-díj átadó ünnepségén. Fotó: Csákvári Zsigmond / Kultúra.hu