Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Koltai Róbert, Tenki Réka, Bálint András, Kovács Zsolt, Pogány Judit és Lázár Kati főszereplésével rendezi első mozifilmjét Csányi Sándor, melynek gyártására megszavazta a támogatást a Nemzeti Filmintézet. Lakos Nóra Véletlenül írtam egy könyvet címmel forgat családi filmet egy holland sikerkönyvből.

Csányi Sándor rengeteg filmes és színházi szerep, kitűnő színházi rendezések, valamint a Thália Színház művészeti vezetőjeként elért sikereit követően vág bele első mozifilmrendezésébe. A Ma este gyilkolunk címmel készülő krimivígjáték filmtervének gyártására 950 millió forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet filmszakmai döntőbizottsága.

A történet, amely egy idős színészek lakta otthonban játszódik, és egy rejtélyes haláleset nyomozásának története, Köbli Norbert forgatókönyvéből, Lajos Tamás producer vezetésével készül.

Az Agatha Christie stílusát idéző történetben egy mellőzött öreg színész, akit hajdan egy Poirot-szerű szerep tett híressé, a saját szakállára kezd nyomozni.

Ahogy egymás után, módszeresen kihallgatja a gyanúsítottakat, azzal szembesül, hogy mesterdetektívi munka lesz ennyi kitűnő színészkollégája között megtalálni a gyilkost.

A Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Koltai Róbert, Tenki Réka, Bálint András, Kovács Zsolt, Pogány Judit és Lázár Kati közreműködésével készülő film operatőre Balázs István Balázs, látványtervezője Verebes Zoltán, jelmeztervezője Benedek Mari, maszkmestere Kund Barbara, vágója Kovács Zoltán, és a rendező Csányi Sándor is a szereplők között lesz. A 38 napos forgatás a tervek szerint 2023 nyarán kezdődik, majd a film várhatóan 2024 februárjában lesz látható a mozikban.

Többszörösen díjnyertes holland regényből készül Lakos Nóra következő filmje.

A Véletlenül írtam egy könyvet című családi, ifjúsági film az írás csodáját jeleníti meg, egyedi vizuális elemekkel, egy 12 éves kislány személyes történetén keresztül.

A történet rávilágít arra, hogyan tud átsegíteni az írás a legnehezebb időszakokon is. A forgatókönyv alapjául szolgáló Annet Huizing-regény egy nemzetközi sikerkönyv, mely több mint tíz országban jelent meg, és számos irodalmi díjat nyert.

A filmterv megvalósulását producerként Sümeghy Claudia, Topolánszky Tamás Yvan rendezővel közös gyártócégük, a JUNO11 Pictures égisze alatt segíti már a fejlesztési szakasztól kezdve. A Véletlenül írtam egy könyvet címmel készülő filmet producerként jegyzi még Lakos Nóra, koproducere a BIND, mely a holland filmszakma egyik kiemelkedő produkciós vállalkozása, vezetője Joram Willink Emmy-díjas producer.

A film forgatása 2023 első felében kezdődik, a Nemzeti Filmintézet 800 millió forint támogatást szavazott meg magyar–holland koprodukcióban készülő családi film gyártására.

A Véletlenül írtam egy könyvet főszereplője még csak 12 éves, de már tudja, hogy író szeretne lenni, méghozzá híres író. Ebben a szomszédjában élő, épp alkotói válságban szenvedő írónő segít neki, némi kertészkedésért cserébe. Miközben a főhős írni tanul, felfedezi családja történetét, jobban megismeri önmagát és feldolgozza anyukája elvesztésének traumáját, míg azon veszi észre magát, hogy az életéből egy kalandokkal teli, izgalmas könyv született.

A forgatókönyv első magyar alkotásként kapott meghívást a világ egyik legnevesebb ifjúsági filmes workshopjára, a holland Cinekid Script LAB-be, majd koprodukciós eseményére is, ahol megnyerte a legjobb filmtervnek járó projektfejlesztési fődíjat az Eurimages-tól.

Nyitókép: Csányi Sándor Jászai Mari-díjas színész. Forrás: Film Positive