Az észak-guatemalai Petén tartományban tavaly nyáron felfedezett település mintegy háromezer éves. Fénykorát Kr. e. 850 és 150 között élte, így az egyik legrégebbi maja városnak számít.

A régészek a települést speciális légi felvételek alapján találták meg, majd azokra alapozva a helyszínen ásatásokat végeztek. A több mint hét négyzetkilométernyi területen paloták, épületek, szobrok, rituális helyek, csillagászati megfigyelő és más objektumok maradványait hozták felszínre. A feltárt maradványok hozzájárulhatnak a maja kultúra történetének jobb megismeréséhez – olvasható a kutatást támogató alapívány közleményében.

Az expedíciót Ladislav Silhán cseh, illetve Milan Kovác szlovák kutatók vezették. A csoport tagja volt Sara Polak cseh régész, aki a mesterséges intelligencia segítségével végez kutatásokat és elemzéseket.

A cseh–szlovák kutatók a feltárt várost Yax Balamnak, azaz Első Jaguárnak nevezték el. A jaguár a maja kultúrában a hatalom szimbóluma volt, és kapcsolatban állt az alvilággal. A Yax Balam területén a szakemberek hét nagyobb építészeti együttest találtak, és a város mellett két kisebb települést is sikerült feltárni.

A jelentősnek minősíthető régészeti leletek kiértékelése a prágai jelentés szerint folyamatban van, a cseh és szlovák kutatók pedig Yax Balam háromdimenziós modelljének létrehozásán is dolgoznak. „Célunk, hogy minél közelebb hozzuk a mai emberekhez a világ egyik legrégibb civilizációjának értékeit” – idézte a közlemény Ladislav Silhánt, az expedíció egyik vezetőjét.

Nyitókép: a Yax Balam feltárt városának 3D-s rekonstrukciója. Fotók forrása: Neuron Alapítvány