A James Webb űrtávcső legújabb felfedezéseiről, a magyar űrkutatás aktualitásairól és a sci-fi filmek valóságtartalmáról szóló előadásokkal várják az érdeklődőket március 23. és 26. között a Csillagászati hét programjain a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

A magyar űrtevékenység jelenével és jövőjével Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos előadásán ismerkedhetnek meg az érdeklődők, míg a 2021 decemberében pályára állított James Webb-űrtávcső eddigi eredményeiről Frey Sándor beszél majd.

Az Apollo-program során utoljára 1972-ben járt ember a Holdon, majd a NASA a 2010-es évek végén meghirdette az Artemis-programot. Ennek egyik célja visszatérni a Holdra, és az első lépések már sikeresen meg is történtek. A Vissza a Holdra Az Artemis-program című előadás a projekt eddigi történetéről és tervezett következő lépéseiről ad áttekintést. Egyebek mellett az Armageddon, a Csillagok között, a Mentőexpedíció, a Star Wars- és a Star Trek-filmeken keresztül tudhatják meg az érdeklődők, mennyiben alkot valósághű képet Hollywood az úrutazásról.

A programok során izgalmas Mars-küldetés várja a gyerekeket, akik űrhajós sisakot is felpróbálhatnak, és egy tablet segítségével robotot is irányíthatnak a vörös bolygó képzeletbeli felszínén. Az Utazó Planetárium közreműködésével a szokásos planetáriumi vetítések mellett – kizárólag ezen a hétvégén – térhatású élményt nyújtó, teljes kupolás vetítések is lesznek több korosztály számára a Zsolnay-negyedben. Ezeken túl távcsöves bemutatók, napfoltmegfigyelés, planetáriumi előadások, fizikai bemutatók és virtuális valóság játékok is szerepelnek a rendezvény kísérőprogramjai között.

Nyitókép: A James Webb űrtávcső fotója a Carina csillagködben elhelyezkedő NGC 3324 fiatal csillagkeletkezési régió széléről. Forrás: MTI/EPA/NASA, ESA, CSA, STScI