A volt Honvéd Főparancsnokság épületében, június 2-án tartott sajtótájékoztató keretében a július ötödikén nyíló és fél évig látogatható Csontváry Kosztka Tivadar műveiből álló kiállításról tudhattak meg információkat a jelenlévők. Magának a tárlatnak is a tavaly felújított épület ad majd helyet, ahogy az Egy zseniális család: Zsolnay című kiállítás esetében is történt. A festmények körülbelül 40%-át a pécsi Janus Pannonius Múzeum adja kölcsön erre az időszakra, kiegészülve magángyűjteményekből származó képekkel, így egy összesen 97 darabból álló, az utóbbi évtizedek legteljesebb Csontváry-kiállítására számíthatunk.

L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kiemelte, hogy Csontváry-kiállítás utoljára 1963-ban volt Budapesten. Kifejezte köszönetét Pécs városának, amiért a náluk őrzött Csontváry képeket kölcsönadtak a kiállítás időtartamára, amely előreláthatólag július 5-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Megerősítette, hogy szerződésben biztosították a képek visszajuttatását 2016 februárjáig. Megköszönte továbbá a közreműködést Gulyás Gábor kurátornak, valamint Áder János köztársasági elnöknek, aki elfogadta a kiállítás védnökségének teendőit.

Utána dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára vette át a szót. Kiemelte, hogy nem véletlenül kapta meg Pécs az Európa Kulturális Fővárosa címet. ?Ehhez a megtiszteltetéshez nyilvánvalóan olyan értékekre, kincsekre, hagyományokra volt és van szükség, amelyekre méltán büszke a magyar kulturális élet.? Pécs neve összenőtt a Zsolnay-negyeddel, Vasarelyvel, a Kodály Központtal és természetesen a Csontváry-kiállítással. Újfent biztosította a jelenlévőket arról, hogy képek visszakerülnek tulajdonosaikhoz, valamint az oda-vissza szállításuk is a lehető legbiztonságosabb körülmények között fog történni, figyelembe véve a képek méretét és állapotát is. Kifejezte abbéli reményét is, hogy az időszaki kiállítás nemzetközi szinten is ismertséget hoz Csontváry munkásságának.

Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere zárta a beszédeket. Elmondta, hogy Csontváry műveit nem ismerik annyira a határon túl, mint ami megilletné, ennek korrigálásában pedig sokat segíthet egy fővárosi időszaki kiállítás. ?Az, hogy az életmű egy jelentős darabja el tud jutni Pécsen kívül más helyekre, az egyrészt az efféle hiányosságot részben kiküszöböli, másrészt a gyűjtemény ismertséget növeli, így közvetett módon Pécs értékeit is nyugtázza.? Megerősítette, hogy nincs alapja azoknak a pletykáknak, hogy ?elvennék? tőlük a festményeket, amelyek az időszaki kiállítás végeztével vissza fognak kerülni a Janus Pannonius Múzeumba.

Fotók: Papp Eszter