A leletek mintegy 2500 évesek lehetnek, és valószínűleg előkelő társadalmi helyzetű emberek számára készülhettek.

Ősi aranykincsekre bukkant egy spanyolországi vízmű dolgozója – számol be az Arkeonews híréről a National Geographic. Mint írják, a két nyakperec, amelyet Sergio Narciandi az északnyugat-spanyolországi Cavandinál talált, körülbelül 2500 éves.

Narciandi épp a vízvezeték csövein dolgozott, amikor a sziklák között észrevett egy csillogó tárgyat. Amikor közelebbről megnézte, felismerte, hogy az ékszer egy olyan ősi nyakperec, amelyet leginkább kelta és germán előkelőségek hordtak. Nem sokkal később a férfi egy másik ékszert is talált, a leletek a szakértők szerint a vaskorból származnak. A helyszínen, ahol az ékszerek felszínre kerültek, további leleteket nem találtak.

A vízvezeték-szerelő először a polgárőrséget hívta fel, onnan továbbirányították az illetékes hatósághoz, majd hamarosan megérkeztek a helyszínre az Asztúriai Régészeti Múzeum szakemberei, María Antonia Pedregal és Ángel Villa, valamint Pablo Arias Cabal, a Cantabriai Egyetem munkatársa. Villa szerint a leletek segítenek abban, hogy jobban megismerjék a kor szokásait, technológiai fejlettségét és az akkori emberek társadalmi szerveződését. A tárgyak korának beazonosítása nehéz, de a becslések alapján mintegy 2500 éve készülhettek. Az biztos, hogy az ékszerek létrehozásához komoly szaktudás kellett.

Fotó: Museo Arquelógico de Asturias