Csütörtökön a veszprémi História Kertben A játszma című film díszbemutatójával kezdődik és négy napon át tart a hazai filmek ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál. Három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok.

Június 9-én, csütörtökön a veszprémi Malomkertben A játszma című film díszbemutatójával kezdődik a négynapos Magyar Mozgókép Fesztivál, ahol az alkotók közül többek között jelen lesz Nagy Zsolt, Staub Viki és Hámori Gabriella is. Június 10-én a balatonfüredi Balaton moziban az Egészséges erotika vetítésével a fesztivál megemlékezik a nemrégiben elhunyt színművészről, Haumann Péterről. Utána ugyanott lesz látható Lőrincz Nándor és Nagy Bálint megrázó drámája, a Legjobb tudomásom szerint, majd közönségtalálkozót rendeznek az alkotókkal, Hámori Gabriella főszereplő részvételével.

Péntek este a Mörk, a Csaknekedkislány, majd DJ Bootsie koncertje várja a lazulni vágyókat a Filmio Fröccsteraszon, szintén aznap a Hangvillában tartják a Szia, életem! premierjét, ahol a közönség találkozhat többek között Thuróczy Szabolcs és Kovács Patrícia főszereplőkkel. Aznap a Latinovits–Bujtor Játékszínben a Gárdonyi Géza romantikus regénye alapján készült Ida regényét vetítik, ahol a közönség beszélgethet Goda Kriszta rendezővel.

A veszprémi Malomkertben lesz látható péntek este A feleségem története, ahol a közönség találkozhat Enyedi Ildikó rendezővel. Ezzel párhuzamosan a füredi Tagore sétányon Deák Kristóf Az unoka című filmje fut majd óriáskivetítőn, utána közönségtalálkozó.

Június 11-én Almádiban a Wesselényi strandon egymás után négy filmet vetítenek: A legendás család, A bereki ember, a Kék róka és a Nagykarácsony alkotóival találkozhat is a közönség. Szombaton a Mitsoura, a Lanou és a Žagar AV Experiencead koncertet Veszprémben az Óváros téren. A Hangvillában debütál a Bereményi kalapja című életrajzi film az alkotók és Bereményi Géza részvételével, később pedig a füredi Tagore sétányon Grosan Cristina groteszk humorú alkotása, A legjobb dolgokon bőgni kell lesz látható, majd közönségtalálkozó.

Június 12-én a Hangvillában a zenész, Ákos rendezőként mutatkozik be. Magunk maradtunk című kisjátékfilmjében egy idősödő kisember próbálja értelmezni maga körül a világot, benne a saját helyét. A vetítés után a közönség felteheti kérdéseit a rendezőnek. Ugyanezen a napon a nagy port kavart A besúgó című sorozat első két epizódjának vetítése után az alkotókkal beszélgethetnek a nézők.

A fesztivál honlapján június 8. és 12. között a közönség idén is szavazhat, hogy a legjobb mozifilm kategóriákban versenybe jelölt alkotások közül melyiket találja a legjobbnak. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolnak ki. A közönségdíjat a Magyar Mozgókép Fesztivál díjaival együtt adják át vasárnap a veszprémi Petőfi Színházban.

Képek: Magyar Mozgókép Fesztivál