Bartók, Bach és Mozart művei szólalnak meg Csaba Péter vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar csütörtöki online koncertjén.

A hangversenyen Bartók Divertimentója, Johann Sebastian Bach a-moll hegedűversenye és Mozart A-dúr szimfóniája hangzik el. A koncert megtekintése a MÁV Szimfonikus Zenekar videómegosztó csatornáján díjtalan.

A MÁV Szimfonikus Zenekar Bartók Béla születésének 140. évfordulójának napján nem tarthatta meg tervezett hangversenyét a járvány miatt, azonban az emlékezés most is aktuális. A Divertimento Bartók utolsó műve, amelyet az emigráció előtt, a világháború árnyékában komponált. A műben kétségbeesését vallja meg az egész világot fenyegető tragédia miatt, de reményét is kifejezi egy majdani jobb jövőben.

A hegedűverseny műfaját Vivaldi teremtette meg, példáját hamarosan követte Johann Sebastian Bach is, akinek két remek hegedűversenye és egy kéthegedűs versenyműve maradt fenn. Az a-moll concerto szabályosan három tételes, gyönyörű játékot kínál a szólistának. Az 1720 körüli években keletkezett darab hangzása, mondanivalója a mai hallgató számára is időszerű – olvasható az összegzésben. A hegedűverseny szólistája Pusker Júlia, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémia után a Londoni Királyi Zeneakadémián folytatta tanulmányait, előkelő versenyeredményekkel és sok sikeres fellépéssel büszkélkedhet.

Mozart 17 éves korában komponálta sorrendben 29. szimfóniáját. A gyermekkori nagy utazások után ekkor hagyta el először Salzburgot, hosszabb időt töltött Bécsben, és rengeteget tanult. Ennek a boldog korszaknak termése az A-dúr szimfónia, a tiszta, felhőtlen, ujjongó öröm kifejezése.

Nyitókép forrása: a zenekar Facebook-oldala