fbpx

Culture Moves Europe – Mobilitási program művészeknek és kulturális intézményeknek

Újra pályázhatnak egyéni művészek, kulturális szakemberek és fogadóintézmények a Culture Moves Europe program keretében megnyílt felhívásokra.

A Culture Moves Europe (CME) program támogatásokat nyújt a Kreatív Európa programban résztvevő országokban tevékenykedő művészek, kulturális szakemberek és befogadó intézmények számára. A programnak két alterülete van: Egyéni mobilitás művészek és kulturális szakemberek számára és Rezidenciaprogramok fogadó szervezetek számára.

Egyéni mobilitás
Az alterület újdonsága, hogy lehetővé teszi az egyéni vagy csoportos pályázást művészek, kulturális szakemberek és művészcsoportok számára. A pályázaton résztvevő művészek alapvetően háromféle támogatást kapnak: napidíjat, a távolság függvényében utazási támogatást, valamint kiegészítő támogatásokat (családi támogatás, fogyatékkal élők támogatása, zöld utazási lehetőségek igénybevétele esetén és tengerentúli területekről érkező művészek támogatása).

A pályázat benyújtási határideje: 2024. május 31-ig minden hónap utolsó napján éjfélig.

A pályázati felhívás, valamint a pályázáshoz szükséges dokumentumok elérhetők az Európai Bizottság oldalán. A Kreatív Európa Iroda honlapján magyar nyelvű összefoglaló olvasható a pályázati feltételekről, valamint a pályázás menetéről.

Rezidenciaprogramok
Az alterületre olyan szervezetek és művészek pályázatait várják, akik képesek megszervezni, hogy külföldi művészeket és kulturális szakembereket fogadjanak egy rezidenciaprogram keretében. Fontos, hogy a támogatásra jogi személyiséggel rendelkező, a Kreatív Európa programban résztvevő ország területén működő és bejegyezett szervezetek jogosultak, amik rendelkeznek kapacitással arra, hogy művészek csoportjait fogadják (pl. személyzet, létesítmények, mentorálás).

A Rezidenciaprogramok keretében a következő támogatások érhetőek el: vendéglátási díj, napidíj, a távolság függvényében utazási támogatás, valamint kiegészítő támogatások (családi támogatás, fogyatékkal élők támogatása, zöld utazási lehetőségek igénybevétele után, tengerentúli területekről érkező művészek).

A pályázatok benyújtási határideje: 2024. január 16., 23:59 (CET).

A pályázati felhívás, valamint a pályázáshoz szükséges dokumentumok elérhetők az Európai Bizottság oldalán. A Kreatív Európa Iroda honlapján magyar nyelvű összefoglaló olvasható a pályázati feltételekről, valamint a pályázás menetéről.

A Culture Moves Europe programra a következő ágazatokból lehet projekteket beadni: építészet, kulturális örökség, dizájn, divat, zene, előadó-művészet, vizuális művészet és irodalom.

Az irodalmi szektort támogatja az Európai Irodalmi művek forgalma elnevezésű pályázat is, amelynek felhívását várhatóan 2024. január közepén teszik közzé. A felhívás kiemelten támogatja a könyvkiadókat fikciós művek fordításában, kiadásában és népszerűsítésében. A kiírás megjelenéséig a Kreatív Európa Iroda honlapján elolvasható a 2023. évi pályázat magyar nyelvű összefoglalója a pályázati feltételekről, valamint a pályázás menetéről.

A rovat további cikkei