fbpx

Dante-évforduló az Olasz Kultúrintézetben

Az olasz költőóriás, Dante halálának 700. évfordulója alkalmából egy különleges produkció érkezik az Olasz Kultúrintézetbe június 15-én. A jazz, az eklektikus zene és a kortárs előadások világában is tevékenykedő Marco Castelli a műsorában A Pokol című 1911-es némafilmre komponált zenéjét adja elő szaxofonon, élő elektronikus zenével kísérve.

Francesco Bertolini, Giuseppe de Liguoro és Adolfo Padovan 110 éve készített, A pokol című némafilmje az olasz filmtörténet első egész estés játékfilmje. Az Isteni színjáték első könyvének az átdolgozása sokáig csak megrongálódott, hiányos, cenzúrázott kópiákon volt elérhető, majd a Cineteca di Bologna gondozásában megvalósult hosszú restaurálási munkáknak köszönhetően nyerte vissza az editio princepsben megtalálható képek tökéletes sorozatát, a színek és fények teljességét.

Castelli az egyedi zenei műsorában képes egy olyan hangzásvilágba elrepíteni a közönséget, amely még érzékletesebbé teszi a felvétel hihetetlen képeit, és amely egyúttal meglepő modernitást kölcsönöz a filmnek. Az olasz külügyminisztérium a 2016-os ősbemutató koncerttel egybekötött filmvetítést beválogatta a 2021-es Dante-megemlékezések közé.

Nyitókép: Marco Castelli, forrás: az Olasz Kultúrintézet Facebook-oldala

A rovat további cikkei