fbpx

Debreceni polgármester: a volt Loki-pályán épülhet fel az új Természettudományi Múzeum

Az önkormányzat javaslata szerint a debreceni Nagyerdőben, az Oláh Gábor utcai volt Loki-pálya területén épülhet fel az új Természettudományi Múzeum – közölte a város polgármestere pénteken a helyszínen, sajtótájékoztatón.

Debrecen, 2022. január 7. Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b) és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tart Debrecenben, az Oláh Gábor utcai volt labdarúgó-stadionban 2022. január 7-én. A volt Loki-pálya helyén épülhet fel az új Természettudományi Múzeum. MTI/Czeglédi Zsolt

Papp László emlékeztetett: december végén kötöttek a kormánnyal támogatási szerződést, amelyben a kabinet 2,4 milliárd forintot biztosít, hogy a város elvégezze a múzeum létesítésével kapcsolatos előkészítő munkákat. Ezzel többéves előkészítő folyamat indul el, amelynek része egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, egy tervpályázati eljárás lefolytatása, majd az engedélyes, illetve a kiviteli tervek elkészítése – sorolta a polgármester.

Hozzátette: terveik szerint az állatkert szomszédságában lévő öthektáros területen épülne fel a múzeum központi épülete kisebb raktárakkal, illetve az attól néhány perces autóútra lévő apafai önkormányzati területeken biztosítanának helyet a nagyobb raktárak kialakításának és a kutatóhelyeknek. Papp László fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a nagyerdei beruházás nem jár majd fakivágásokkal, nem érint Natura 2000-es területeket, a teljes építkezés megoldható a korábbi futballpályák és kiszolgálóépületek helyén.

„Debrecen alkalmas helyszín a Természettudományi Múzeum számára” – hangoztatta a polgármester, kiemelve az erdei környezetet, az állatkert szomszédságát, a közeli Főnix Aréna hatalmas parkolóját és a Debreceni Egyetem közeli campusait, amely biztosítja a múzeum oktatási, tudományos és kutatási hátterét. Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, Debrecen jó otthona lesz a múzeumnak.

A kormánypárti politikus szerint a digitalizáció világában új utakat kell keresni, ezért az új intézménynek inkább kell egyfajta tudományos élményparknak lennie, mint hagyományos múzeumnak, amely fölött eljárt az idő. Kósa Lajos kiemelte a leendő Természettudományi Múzeumnak a térség idegenforgalmát fellendítő várható hatását és a Debreceni Egyetem kiemelkedő tudományos-oktatási hátterét. Azt mondta, az egyetemen végző fiatalok – a tapasztalt szakemberek munkája mellett – „friss, fiatalos, új szemléletet” jelentenek majd a múzeum működtetésében.

Nyitókép: Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester (b) és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tart Debrecenben, az Oláh Gábor utcai volt labdarúgó-stadionban 2022. január 7-én.
Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

A rovat további cikkei