fbpx

Rövidesen átadják a Sagrada Família kilencedik tornyát

BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 10, 2016: Sagrada Familia basilica in Barcelona. The Antoni Gaudi masterpiece has become a UNESCO World Heritage Site in 1984.

December 8-án adják át a barcelonai Sagrada Família-székesegyház Szűz Máriáról elnevezett, 138 méter magas, kilencedik tornyát, melynek csúcsát egy nagy üveg-acél csillag koronázza. Az Antoni Gaudí által tervezett templomnak 18 tornya lesz. A kilencedik toronyra − a templom második legmagasabb tornyára − november 29-én teszik fel az 5,5 tonnás csillagot, de először csak a hivatalos átadás után, december 8-án fog világítani.

Az 1,5 millió euróba (542 millió forintba) kerülő csillagot olyan anyagokból készítették, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak és a napsugárzásnak. A belsejében 12 projektort helyeztek el, ezért úgy ragyog majd, mint egy új csillag Barcelona egén.

A Sagrada Família (Szent Család) székesegyház építésének befejezése nagymértékben függ az idegenforgalmi bevételektől, ugyanis a munkálatokat az adományokból, szponzorációból és a látogatók jegyeinek bevételéből fedezik. A pandémia azonban ezeket a forrásokat a látogatók elmaradása miatt elapasztotta. Bár az idegenforgalom ismét beindult, a járvány előtti szintet még korántsem érte el. A becslések szerint az idegenforgalmi bevételek 2023 vége, 2024 eleje táján érik majd el a 2019-es szintet.

A katalán építész által tervezett katedrálist az UNESCO 2005-ben felvette a világörökségi listára. Az 1882-ben kezdődött építkezés a tervek szerint 2026-ra fejeződhetne be, száz évvel Gaudí halála után. A templomot fenntartó konzorcium azonban 2022 végén újra összeül, hogy meghatározza a befejezés várható dátumát.

Nyitókép: Sagrada Família, Barcelona. Fotó: Shutterstock/TTstudio

A rovat további cikkei