fbpx

Decemberben újrarendezett kiállítással nyit a Czóbel Múzeum

A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) négy kismúzeuma kinyit a hétvégén. A Czóbel Múzeumban a Két Paletta kiállítás új művekkel nyílik meg.

A Két Paletta újranyitásának újdonsága lesz az FMC gyűjteményéből Czóbel Béla két nagy méretű női portréja, korai németországi grafikái, valamint Modok Mária matisse-os csendélete és absztrakt városképe, valamint Klein Gábor magángyűjtő becses darabjai közül egy Czóbel-önarckép és egy kislányportré.

A közkedvelt művészpár kapcsolata a harmincas évek derekán kezdődött.

Czóbelt Lehel Ferenc festő hozta a városba, ekkor ismerkedett meg Modokkal. A körülmények úgy hozták, hogy hosszú bensőséges levelezésük alatt 1939-re mindkettőjük házasélete megszakadt, és egy év múlva, szilveszterkor egybekeltek Szentendrén. A művészpár kivételes helyzetben volt azzal, hogy az 1946 utáni kulturális bezártságban, amikor megszűntek az egyesületi találkozók is, ők szabadon utazhattak, Párizsban találkozhattak régi barátaikkal, ott tölthették a teleket.

A képzeletbeli művészeti utazás Czóbelnek az 1960-as években Szentendrén és az utolsó években a Kelenhegyi műteremben készült bensőséges hangulatú képeivel indul. Melléjük kerültek Modok Mária Párizsban és Szentendrén festett virágcsendéletei, enteriőrök, amelyeken felismerhetők a múzeumra hagyott bútoraik, dísztárgyaik, a Czóbel-házat körülvevő kert, a Kelenhegyi műterem udvarra nyíló üvegajtaja, a nagy piros napernyő, amely alatt egykor Mária üldögélt, már szinte emlékképekként tűnnek elő a derűs színek és vonalak sűrűjéből. A hintaszék és a komód több festményen szerepel, itt felidézik a küzdelmes, de tevékeny életet élő két kiváló művész egymást támogató, derűs jelenlétét Szentendrén.

A kiállítás anyaga tematikai osztásban mutatja be egymás mellett az életműveket.

A korai alkotások mellett önarcképekkel, gyermekábrázolásokkal, aktokkal és városképekkel láthatunk rá a két egymás mellett futó alkotói munkára.

A tárlat előző verzióját ebben a cikkünkben mutattuk be.

Nyitókép forrása: Ferenczy Múzeumi Centrum

A rovat további cikkei