Mérföldkőhöz érkezett a beruházás ? hangsúlyozta a projekt december 8-ai, budapesti sajtótájékoztatóján Baán László emlékeztetve arra, hogy a Néprajzi Múzeum 145 éves története során még soha nem kapott kifejezetten a gyűjtemény számára tervezett épületet. A múzeum korszerű, minden szempontból világszínvonalú, a szakmai követelmények, valamint a gyűjteményi és a látogatói igények szerint kialakított, 34 ezer négyzetméteres épületben kap új és végleges otthont a Városligetben, ahol 1896-ban ? a millenniumi kiállításon ? először mutatkozott be a nagyközönségnek. A múzeumot az utóbbi negyven évben befogadó Kúria épülete gyönyörű, de egyáltalán nem múzeumi célokra épült ? jegyezte meg. Ferencz Marcel és a Napur Architect terve alapján most egy világszínvonalú épület valósulhat meg, amely nemzetközi sztárépítészek mezőnyében nyerte meg a Néprajzi Múzeum új otthonára kiírt pályázatot ? emelte ki a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

atnezeti_preview

Ferencz Marcel, a Napur Architect vezető tervezője felidézte: csaknem 250 mérnök összesen több mint 700 ezer munkaórát dolgozott a terveken. A Városligeti fasor végén egy kaput kellett létrehozni, olyan építészeti választ megalkotni, amely megüzeni a világnak, hogy az épület egy világszínvonalú gyűjteménynek ad otthont, miközben alapvető fontosságú volt, hogy megoldják a ház illeszkedését a Ligethez ? mondta az építész. Mint elárulta: az épület homlokzatán a gyűjtemény legmeghatározóbb darabjait idéző mintakincs köszön majd vissza; a múzeum tetejére szabadon bejárható kertet terveztek, a lejtős tetők emellett panorámasétányokat is rejtenek majd. A belső térben összesen 7000 négyzetméternyi, 21. századi műtárgyvédelemmel rendelkező kiállítótér jön létre. Ide egy nagyvonalú lépcső vezeti le a látogatót, aki már a kiállítótérbe lépése előtt interakcióba léphet a Néprajzi Múzeum gyűjteményével ? szólt Ferencz Marcel a tervekről.

A Néprajzi Múzeum leendő helyén mostanáig autók százai parkoltak azon a lebetonozott felületen, ahol egy ikonikus épület emelkedik majd ? emelte ki Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Néprajzi Múzeum új épülete mögött a projekt keretében megújul a Városliget, miközben Komáromban már zajlik a Csillag-erőd rekonstrukciója, a Ligethez közeli Szabolcs utcában pedig épül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), és rövidesen befejeződik a Szépművészeti Múzeum átfogó felújítása. A Városliget parkrekonstrukciója során rövidesen megújul a Vakok kertje, létrejön egy új sportpálya, valamint egy kutyás élménypark, továbbá megkezdődik az Olof Palme Ház felújítása is.

02_preview

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója emlékeztetett, hogy az intézmény Kossuth Lajos téri épülete néhány napja zárta be kapuit a közönség előtt, mert a több mint negyedmillió darabot számláló gyűjteményt elő kell készíteni a költözésre. Az új épület tervezésébe a legapróbb részletekbe menően bevonták a Néprajzi Múzeum szakembereit, így a ház nem csupán dizájnjában, hanem funkcionálisan is teljes mértékben a gyűjteményt és a látogatókat szolgálja majd ? hangsúlyozta. ?Az új épület minden olyan funkciót tud, amelyre egy 21. századi múzeumnak szüksége van? ? fogalmazott, hozzátéve: bármennyit költöttek volna rá, az Igazságügyi palota sosem lett volna alkalmas múzeumi célokra. Elmondta, hogy a Néprajzi Múzeum Kossuth Lajos téri otthonában 1200 négyzetméteres tér állt az állandó kiállítás rendelkezésére. Az új épületben helyet kap többek között egy gyerekmúzeum, a Városliget látogatóközpontja, egy konferenciatér, az intézmény könyvtára és irodái is, valamint 2500 négyzetméternyi időszaki és 4500 négyzetméternyi állandó kiállítási tér is.

Kemecsi Lajos és Baán László az MTI kérdésére közölte: az OMRRK már jövőre elkészül, így 2019-re oda tudják költöztetni az etnográfiai gyűjteményt. A Néprajzi Múzeum Városliget melletti épülete 2020 végétől több szakaszban nyílik meg; teljes pompájában 2021 májusától fogadja a látogatókat. Kemecsi Lajos az MTI-nek megerősítette: a Néprajzi Múzeum következő főigazgatói ciklusára a napokban kiírt pályázatra is beadja pályázatát.Ferencz Marcel tervei a Néprajzi Múzeum új épületéről:

Forrás: MTI