Az egykori bányaleszállás élményét kínáló virtuális kassal, valamint a térképtárat bemutató digitális eszközökkel bővült a tatabányai bányászati múzeum kínálata.

Tatabánya Bányászati Skanzen.jpg
Tatabányán a XV-ös aknánál kialakított Bányászati és Ipari Skanzen. Fotó: Vágó-Lévai Katalin

Az információs kioszkokban szöveges, filmes és hangzó anyagokat helyeztek el a bányaszállítás, a fejtés, a tatabányai bányászat története és a selmeci hagyományok témakörében. A 29 millió forintos beruházás a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának támogatásával valósult meg. A fejlesztés célja a skanzen állandó kiállításának részleges megújítása és a látogatói élmény fokozása.

A tatabányai múzeum nemzetközi vonatkozásban is egyedülálló kiállítóhelye a Tatabányai Szénbányák Vállalat XV-ös aknája, mely természetes környezetben mutatja be az ipari munkások munka- és életkörülményeit. A skanzenben a volt bányaüzem teljes épületegyüttesével, berendezett irodákkal, szabadtéri gépbemutatóval és bejárható bányatérségekkel idézik meg a város múltját jelentő szakmakultúrát.

Az alábányászás miatt elbontott munkáslakások tégláiból hatajtósnak nevezett, hatlakásos sorházakat építettek, amilyenekben az 1900-as évek elején a bányakolóniák munkásai éltek. Az egyik hatajtósban a munkások lakásait mutatják be, a másikban a kolóniák kisiparosainak műhelyeit rendezték be.

A régi ótelepi iskola épületének mintájára felépített iskolában két korhű – egy 1920-30-as és egy 1960-70-es évekbeli – osztályterem kapott helyet, melyeket múzeumpedagógiai céllal régi tanórák tartására használnak.