Önálló standon népszerűsíti a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a hazai gyermekkönyveket az április 8. és 11. között zajló Bolognai Könyvvásáron. A PKÜ-stand minikiállításán a vásáron díjazott magyar illusztrációk kapnak főszerepet.

1000002401.jpg
A Petőfi Kulturális Ügynökség standja a Bolognai Gyerekkönyvvásáron

Hatvanegy éve rendezik meg a világ legfontosabb gyerekkönyves eseményét, a Bolognai Gyerekkönyvvásárt, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy évről évre új szintre emelje a gyerekirodalmat és a gyerekillusztrációt, valamint párbeszédet teremtsen, és helyet adjon a szakemberek tapasztalatcseréjének. Frankfurt és London mellett Bologna egyik legfontosabb szakmai és a legnagyobb európai gyerekkönyves könyvvásár helyszíne. Az olasz nagyváros eseményén kizárólag gyerekkönyvek adásvételére helyezik a hangsúlyt.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Közép-európai Irodalmi Igazgatósága évről évre elkészíti a legfrissebb magyar gyerek- és ifjúsági könyvek angol nyelvű katalógusát New Hungarian Childlit címmel.

A cél, hogy a nemzetközi könyvvásárokon, fesztiválokon átfogó képet mutassunk a megelőző esztendő magyar gyerekkönyvterméséről, bő tucatnyi művet válogatva a legjobbak közül, melyek természetesen a kiállítási standon is megtalálhatók. A 2024-es katalógus szerkesztője Garajszki Margit, a bekerülő kötetek kiválogatásában és a bemutató, ajánló szövegek megírásában Harmath Artemisz működött közre.

A magyar stand minden évben lehetőséget teremt arra, hogy hazai kiadóink öt-öt könyvet ajánljanak, melyeket „Kiadóink ajánlják” címmel mutatnak be korosztályos bontásokban (0–6 év, 7–12 év, 12+). A könyveket a standfalakon is népszerűsíti a PKÜ. Mindezek mellett a tavaly HUBBY-díjat nyert művek is kiemelt helyet foglalnak el a bemutatáson. Az IBBY (International Board on Books for Young People) magyarországi szervezeteként működő, 2016-ban alakult Magyar Gyerekkönyv Fórum keretében díjazott műveket itt is megismerhetik a helyszínen érdeklődő nemzetközi kiadók. A Petőfi Kulturális Ügynökség standja a reprezentáció mellett tárgyalási lehetőséget biztosít a kiadók részére.

A PKÜ-stand minikiállításán a tavalyi és idei bolognai díjas magyar illusztrációk kapnak főszerepet, így Rofusz Kinga Otthon című tavaly Crossmedia-díjat nyert alkotása, valamint Litkei Juli munkái, melyek a bolognai top illusztrációs kiállításon is szerepeltek. A standon Alács Anna Képeslap El Idilióból című alkotása szintén megismerhető lesz; a mű alapján idén a szerzőt a világ legnagyobb illusztrátorai közé választották. 

A Mesecentrum négyrészes sorozata, amely a katalógusban szereplő kiadványokat ismerteti, itt, itt, itt és itt érhető el.